Журналісти Харкова вимагають ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка

Журналісти Харкова вимагають ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка

10 Червня 2019
1946

Журналісти Харкова вимагають ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка

1946
Журналісти Харкова вимагають від правоохоронних органів забезпечити ефективне і професійне розслідування побиття оператора служби телевізійних новин «Вісті» Вадима Макарюка.
Журналісти Харкова вимагають ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка
Журналісти Харкова вимагають ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка

Повний текст відкритого листа-звернення медіаспільноти Харкова:

Ввечері 7 червня на території ТЦ «Барабашово» у Харкові група невідомих осіб міцної статури жорстоко побила оператора місцевої служби телевізійних новин «Вісті» Вадима Макарюка. Його було шпиталізовано до міської лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу у мозок після побиття. Наразі Вадим у тяжкому стані в реанімації.

Ми не маємо жодного сумніву, що причиною побиття стала професійна діяльність Вадима. На нього напали, коли він виконував редакційне завдання – знімав конфлікт між підприємцями і адміністрацією ТЦ «Барабашово», в який втрутився «Національний корпус». Нападники не лише побили оператора, а й розтрощили камеру і забрали картку, на яку він знімав відео.

Ми констатуємо, що це далеко не перший випадок прямого чи опосередкованого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині. Так, у червні 2016 року під час зборів мешканців будинку по вул. Данилевського, 12, які зібралися, щоб закінчити процедуру оформлення ОСББ, один з присутніх напав на журналіста видання «Накипело» і вибив у нього телефон.

У травні 2017 року головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак не дав провести зйомку знімальній групі проекту «Лікарські таємниці» у складі журналістки Марти Байдаки та відеооператора Назара Мельника. У липні того ж року невідомі підпалили автомобіль головного редактора сайту Insider news Ігоря Русіна. У листопаді 2018 року представник організації «Фрайкор» Георгій Тарасенко на очах у поліції зірвав пряме включення журналістки телеканалу Newsone Софії Бобок щодо акції з нагоди Дня гідності і свободи. У всіх цих і багатьох інших випадках винні не покарані.

Це стосується і найбільш резонансних злочинів у відношенні журналістів на Харківщині. Майже 9 років залишається нерозкритим вбивство головного редактора газети «Новий стиль» Василя Кліментьєва. У справі щодо нападу і побиття у лютому 2014 року під Академією внутрішніх військ знімальної групи «Вікна-новини» телеканалу СТБ у складі Марії Малєвської і Олександра Бринзи досі немає жодного обвинувального вироку.

Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної і судової системи у всіх наведених вище випадках.

Ми просимо всіх, хто став свідком нападу на нашого колегу та/або має фото- і відео самого побиття, чи конфлікту, що йому передував, повідомити про це. Інформацію просимо надати Поліції Харківщини за телефоном 102 або (057)705 96 82 або через колегу Вадима – Анну Черненко https://www.facebook.com/ann.chernenko.12

Ми закликаємо усіх учасників конфлікту допомогти слідству знайти всіх винних у побитті Вадима Макарюка.

Ми вимагаємо від Національної поліції і прокуратури забезпечити ефективне і професійне розслідування цієї справи.

Окремо звертаємо увагу, що потерпіла сторона має відеозапис, з якого можливо зробити висновки щодо можливих підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Ми вимагаємо від голови Національної поліції Сергія Князєва, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Генерального прокурора України Юрія Луценка забезпечити публічні звіти їхніх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи.

Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад.

Ми не дамо спустити цю справу на гальмах! Винні мають бути покарані!

Нагадаємо, 7 червня на території торговельного центру «Барабашово» сталася сутичка між підприємцями і групами активістів, внаслідок чого постраждав телеоператор Вадим Макарюк. Зараз він перебуває в реанімації.

Відділ комунікації поліції Харківської області повідомляє, що слідчими відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статтей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Фото з Facebook-сторінки Вадима Макарюка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду