За побиття євромайданівців і журналістів СТБ у Харкові 19 лютого відповідатиме екс-полковник міліції - прокуратура

За побиття євромайданівців і журналістів СТБ у Харкові 19 лютого відповідатиме екс-полковник міліції - прокуратура

8 Грудня 2014
3613

За побиття євромайданівців і журналістів СТБ у Харкові 19 лютого відповідатиме екс-полковник міліції - прокуратура

3613
За побиття євромайданівців і журналістів СТБ у Харкові 19 лютого відповідатиме екс-полковник міліції - прокуратура
За побиття євромайданівців і журналістів СТБ у Харкові 19 лютого відповідатиме екс-полковник міліції - прокуратура

Харківська прокуратура оголосила колишньому полковнику харківської міліції , прізвище якого не називається, про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Прокуратурою встановлено, що за вказівкою полковника міліції, який мав забезпечувати охорону громадського порядку біля Академії внутрішніх військ МВС України 19 лютого, почався розгін мітингувальників, під час якого постраждали також представники ЗМІ. Про це повідомляє офіційний сайт Генеральної прокуратури України (ГПУ) з посиланням на прес-службу прокуратури Харківської області.

 

Харківська прокуратура  визнала, що правоохоронці фактично застосували силу до мирних, неозброєних демонстрантів, через що кілька громадян отримали тілесні ушкодження. При цьому прокуратура кваліфікує як «недбалість» дії  колишнього полковника, що забезпечив безперешкодний доступ агресивних «тітушок» до протестувальників і співробітників ЗМІ.

 

«Через недбалість колишнього правоохоронця до охоронюваного периметру, створеного міліціонерами, безперешкодно зайшло близько 100 так званих «тітушок», які побили мітингувальників, спричинили тілесні ушкодження представникам ЗМІ та розбили камери операторам кількох телеканалів», - йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

 

Прокуратура також заявляє, що правоохоронці безпідставно затримали та доставили до райвідділу 12 мітингувальників, на яких незаконно складено адміністративні протоколи за ст. 185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов'язків).  Такі дії міліціянти вчинили «під безпосереднім керівництвом полковника міліції».  

 

«При цьому жодного з "тітушок" міліціонерами не затримано. Лише за втручання прокуратури всі постанови суду про 15-добовий арешт цих громадян скасовано», - повідомляє прокуратура.

 

Наразі екс-міліціонеру обрано запобіжний захід - особисте зобов'язання.

 

Матеріали щодо протиправних дій «тітушок» слідством виділено в окреме провадження за ч. 1 ст. 171, ч. 1 ст. 296 КК України (перешкоджання професійній діяльності журналістів та хуліганства).

 

Нагадаємо, 19 лютого активісти Євромайдану у Харкові впродовж дня блокували будівлю Академії внутрішніх військ, перешкоджаючи тим самим відправці курсантів на Майдан у Київ. Увечері до місця події прибули представники правоохоронних органів і непізнані особи спортивної статури. В ході сутички з активістами розбита телекамера і побита знімальна група телеканалу СТБ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 лютого в Харкові під час зйомок побили оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзу. За словами редактора СТБ Ірини Федорів, пораненому спочатку не дозволяли надати медичну допомогу, але потім все ж вдалося його відбити і відправити на машині «швидкої допомоги».

 

У серпні Харківська прокуратура повідомила, що не знайшла доказів побиття журналістів телеканалу СТБ співробітниками спецпідрозділу «Беркут» біля будівлі Харківської академії внутрішніх військ 19 лютого. Розслідування за фактом побиття було частково закрите. Варто нагадати, що позивачка, журналістка СТБ Марія Малевська у своїх свідченнях щодо подій 19 лютого у Харкові зокрема написала: «Начальник Академії, а зараз глава Нацгвардії Степан Полторак (нині - міністр оборони - ТК) дивився за всім зі ступенів Академії».

 

Знімальна групи СТБ у складі журналіста Марії Малевської та оператора Олександра Бринзи не погоджується з закриттям справи про їх побиття співробітниками «Беркута», що сталось 19 лютого в Харкові під час зйомок. Водночас медіаюристи заявляють, що у жодній справі інших харківських журналістів, які постраждали від дій «беркутівців», не встановлено винних, хоча розслідування тривають більш як півроку.

 

За даними «Детектор медіа»,  18-19 лютого під час висвітлення масових заворушень у центрі Києва постраждали більше трьох десятків журналістів. Журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було вбито.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду