У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі

У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі

5 Червня 2019
1632

У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі

1632
Правозахисна організація Freedom House повідомила, що протягом останнього десятиліття в усьому світі погіршується ситуацією із свободою ЗМІ, цей процес пов’язаний, зокрема, із занепадом демократії.
У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі
У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі

Про це йдеться в звіті Freedom and the Media 2019, опублікованому 5 червня.

Зазначається, що за останні десять років свобода ЗМІ в усьому світі погіршилася, оскільки нові форми репресій зачіпають як відкриті суспільства, так і авторитарні держави. Зокрема, ця тенденція є найбільш гострою в Європі та на Близькому Сході.

За даними Freedom House, до загальних методів придушення незалежності ЗМІ належать зміни власності, що регулюються владою, регуляторний та фінансовий тиск, а також публічні доноси журналістів. У звіті вказується, що уряди також пропонували активну підтримку «дружнім» до них ЗМІ за допомогою таких заходів, як прибуткові державні контракти, сприятливі регуляторні рішення та доступ до державної інформації.

«Мета полягає в тому, щоб преса служила владі, а не громадськості», – йдеться в документі.

У організації також заявили, що в деяких країнах популістські лідери «намагаються придушити незалежність медіа». Зокрема, у Freedom House розповіли, що уряд Віктора Орбана в Угорщині та адміністрація президента Александара Вучича в Сербії «консолідували власність ЗМІ в руках своїх друзів, гарантуючи їм широку підтримку уряду». Також згадується нещодавня історія щодо скандального відео з австрійським політиком Гайнцом-Крістіаном Штрахом, на якому він нібито «намагався укласти угоду з "росіянкою", щоб придбати найбільшу національну газету і наповнити її упередженою інформацією, політичного змісту».

Крім того, у Freedom House розповіли про прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, який опинився в центрі корупційного скандалу через нібито пропозицію «регуляторних послуг двом великим медіа-компаніям в обмін на позитивне висвітлення (у ЗМІ)». У звіті наголошується, що він «був готовий пожертвувати свободою преси, щоб зберегти політичну владу».

Також правозахисна організація додала, що в Індії Правляча партія Бхаратія Джаната підтримала кампанії, спрямовані на запобігання «антинаціональним» висловлюванням, а «проурядові злочинці вдавалися до нападів на будинки й офіси критично налаштованих журналістів».

Серед іншого, згідно зі звітом, постійні звинувачення президента США Дональда Трампа щодо преси – «серйозно посилюють зниження довіри громадськості до основних ЗМІ». Зазначається, що він також неодноразово погрожував посилити закони про наклеп, скасувати ліцензії деяких телерадіокомпаній і завдати шкоди іншим бізнес-інтересам власників ЗМІ.

Нагадаємо, Міжнародна неурядова організація Freedom House представила звіт щодо свободи доступу та використання інтернету за 2018 рік. Україна в ньому набрала 45 балів. За системою оцінки Freedom House, чим менше балів набирає країна, тим вільнішою вона вважається. Для порівняння, Росія набрала 67 балів, Білорусь - 64, Грузія - 25, Киргизстан - 38, Азербайджан - 60. Останнє місце у звіті Freedom House зайняв Китай, набравши 88 балів.

Фото: Freedom House

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1632
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду