detector.media
05.06.2019 13:15
У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі
У Freedom House заявили про погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в усьому світі
Правозахисна організація Freedom House повідомила, що протягом останнього десятиліття в усьому світі погіршується ситуацією із свободою ЗМІ, цей процес пов’язаний, зокрема, із занепадом демократії.

Про це йдеться в звіті Freedom and the Media 2019, опублікованому 5 червня.

Зазначається, що за останні десять років свобода ЗМІ в усьому світі погіршилася, оскільки нові форми репресій зачіпають як відкриті суспільства, так і авторитарні держави. Зокрема, ця тенденція є найбільш гострою в Європі та на Близькому Сході.

За даними Freedom House, до загальних методів придушення незалежності ЗМІ належать зміни власності, що регулюються владою, регуляторний та фінансовий тиск, а також публічні доноси журналістів. У звіті вказується, що уряди також пропонували активну підтримку «дружнім» до них ЗМІ за допомогою таких заходів, як прибуткові державні контракти, сприятливі регуляторні рішення та доступ до державної інформації.

«Мета полягає в тому, щоб преса служила владі, а не громадськості», – йдеться в документі.

У організації також заявили, що в деяких країнах популістські лідери «намагаються придушити незалежність медіа». Зокрема, у Freedom House розповіли, що уряд Віктора Орбана в Угорщині та адміністрація президента Александара Вучича в Сербії «консолідували власність ЗМІ в руках своїх друзів, гарантуючи їм широку підтримку уряду». Також згадується нещодавня історія щодо скандального відео з австрійським політиком Гайнцом-Крістіаном Штрахом, на якому він нібито «намагався укласти угоду з "росіянкою", щоб придбати найбільшу національну газету і наповнити її упередженою інформацією, політичного змісту».

Крім того, у Freedom House розповіли про прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, який опинився в центрі корупційного скандалу через нібито пропозицію «регуляторних послуг двом великим медіа-компаніям в обмін на позитивне висвітлення (у ЗМІ)». У звіті наголошується, що він «був готовий пожертвувати свободою преси, щоб зберегти політичну владу».

Також правозахисна організація додала, що в Індії Правляча партія Бхаратія Джаната підтримала кампанії, спрямовані на запобігання «антинаціональним» висловлюванням, а «проурядові злочинці вдавалися до нападів на будинки й офіси критично налаштованих журналістів».

Серед іншого, згідно зі звітом, постійні звинувачення президента США Дональда Трампа щодо преси – «серйозно посилюють зниження довіри громадськості до основних ЗМІ». Зазначається, що він також неодноразово погрожував посилити закони про наклеп, скасувати ліцензії деяких телерадіокомпаній і завдати шкоди іншим бізнес-інтересам власників ЗМІ.

Нагадаємо, Міжнародна неурядова організація Freedom House представила звіт щодо свободи доступу та використання інтернету за 2018 рік. Україна в ньому набрала 45 балів. За системою оцінки Freedom House, чим менше балів набирає країна, тим вільнішою вона вважається. Для порівняння, Росія набрала 67 балів, Білорусь - 64, Грузія - 25, Киргизстан - 38, Азербайджан - 60. Останнє місце у звіті Freedom House зайняв Китай, набравши 88 балів.

Фото: Freedom House

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY