У Швеції поновили справу проти засновника WikiLeaks Ассанжа

У Швеції поновили справу проти засновника WikiLeaks Ассанжа

13 Травня 2019
1097

У Швеції поновили справу проти засновника WikiLeaks Ассанжа

1097
У Швеції прокуратура поновила розслідування в кримінальному провадженні проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якого звинувачують у зґвалтуванні.
У Швеції поновили справу проти засновника WikiLeaks Ассанжа
У Швеції поновили справу проти засновника WikiLeaks Ассанжа

Про це 13 травня повідомляє ВВС.

Розслідування було відновлено на прохання адвоката ймовірної жертви зґвалтування. Зазначимо, що в травні 2017 року Швеція припинила розслідування справи Ассанжа.

«Я сьогодні (13 травня) вирішила відновити розслідування», – заявила заступник шведського прокурора Ева-Марі Перссон.

Згідно із заявою Wikileaks, повторне відкриття справи «дасть шанс Ассанжу очистити своє ім'я».

«На Швецію було здійснено значний політичний тиск, щоб відновити своє розслідування, але завжди був політичний тиск навколо цього випадку», – сказав головний редактор Wikileaks Крістінн Храфнсон.

Як зазначається, рішення про повторне відкриття розслідування, ймовірно, порушить питання про те, який запит про екстрадицію матиме перевагу – Швеції чи США.

Нагадаємо, що 1 травня Ассанжа ув'язнили на 50 тижнів у Великій Британії, за те, що він переховувався від арешту в посольстві Еквадору у Лондоні. Справа про екстрадицію до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа займе «багато місяців», вважає британський суддя Майкл Сноу.

Як повідомляв Детектор медіа, 11 квітня у Великій Британії поліція затримала засновника сайту Wikileaks Джуліана Ассанжа, який з 2012 року жив на території посольства Еквадору в Лондоні.

У поліції Лондона повідомили, що Ассанжа затримали за ордером, виданим Вестмінстерським магістратним судом 29 червня 2012 року за відмову з'явитися до суду. Згодом стало відомо, що засновника WikiLeaks можуть екстрадувати до США. Згідно з повідомленням поліції, Джуліана Ассанжа ще раз затримали за запитом США відповідно до закону про екстрадицію.

Міністерство юстиції США звинувачує засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в змові з аналітиком розвідки США Челсі Меннінг з метою злому секретного урядового комп'ютера.

У грудні 2018 року Еквадор надав громадянство Ассанжу й спробував призначити його членом дипломатичної місії країни в Англії та Росії, що могло б стати захистом для нього та дало б змогу залишити посольство. Однак Британія відхилила запит про призначення Ассанжа до дипмісії.

Фото: GETTY IMAGES

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду