«Україна» отримала дружнє попередження від Комісії з журналістської етики через сюжет на користь Порошенка

«Україна» отримала дружнє попередження від Комісії з журналістської етики через сюжет на користь Порошенка

19 Березня 2019
1890
19 Березня 2019
11:00

«Україна» отримала дружнє попередження від Комісії з журналістської етики через сюжет на користь Порошенка

1890
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «Україна» дружнє попередження через сюжет з ознаками політичної джинси, «що була спрямована на підвищення рівня підтримки Президента України».
«Україна» отримала дружнє попередження від Комісії з журналістської етики через сюжет на користь Порошенка
«Україна» отримала дружнє попередження від Комісії з журналістської етики через сюжет на користь Порошенка

Про це йдеться в рішенні комісії від 16 березня.

Комісія розглянула сюжет телеканалу «Україна» від 16 січня 2019 року під назвою «Бориспільська громада збудувала новий навчальний заклад за гроші місцевого бюджету».

У скарзі, що надійшла до комісії, йдеться про те, що в сюжеті телеканалу про відкриття ліцею, що побудований на кошти з місцевого бюджет, зроблено акцент на виступі Петра Порошенка: половину сюжету відведено на пряму мову Президента. «При цьому, сам виступ Петра Порошенка ніяк не стосувався ліцею, а присвячений темі децентралізації. У сюжеті не подані думки керівників ліцею, батьків дітей, які будуть там навчатися тощо. У скарзі йдеться про можливі порушення статей 2 та 7 Кодексу етики українського журналіста», - інформує КЖЕ.

Оскільки на момент виходу сюжету Петро Порошенко ще не був зареєстрованим кандидатом на виборах Президента України, то комісія не здійснювала оцінку відповідності сюжету вимогам виборчого законодавства. Але розглядала його щодо можливого порушення вимог Кодексу етики українського журналіста щодо заборони служіння інтересам влади (стаття 2 Кодексу), відокремлення реклами від інформаційних матеріалів (стаття 7 Кодексу) та забезпечення права громадян на повну та об’єктивну інформацію про факти та події.

«Сюжет має назву "Бориспільська громада збудувала новий навчальний заклад за гроші місцевого бюджету", проте окрім інформації, зазначеної у заголовку, жодних інших додаткових фактів щодо збудованого ліцею в сюжеті практично не наведено. Більше того, акцент у матеріалі зроблено на візиті Петра Порошенка. Зазначається, що Президент також відвідав місцевий храм, - йдеться  у висновку комісії, - Загалом сюжет триває 56 секунд, з яких понад 40 секунд матеріал супроводжується зображенням візиту Президента, з них понад 20 секунд – пряма мова президента щодо реформи децентралізації. Завершується сюжет словами Петра Порошенка: "Місцева влада має відповідати, а якщо не відповість – Президент допоможе"».

Саме тому КЖЕ вважає, що в аналізованому сюжеті будівництво ліцею за кошти місцевої громади використано лише як інформаційний привід для підвищення іміджу Президента України на фоні повідомлення про приклад успішної реалізації реформи децентралізації.

«Комісія вважає, що сюжет містить ознаки політичної джинси, що була спрямована на підвищення рівня підтримки Президента України. При цьому, зазначений матеріал не був відокремленим від інших інформаційних матеріалів. Таким чином, сюжет ТРК "Україна", порушує вимоги статей 2 та 7 Кодексу етики українського журналіста через наявні ознаки служіння інтересам влади та поширення політичної реклами без відповідного маркування», - наголошує КЖЕ у своєму рішенні.

Нагадаємо, упродовж січня-квітня 2019 року Коаліція громадських організацій, до якої входять «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake» здійснює Незалежний моніторинг президентських виборів в Україні.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила Прямому каналу публічний осуд через сюжет про дані соціологічних досліджень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1890
Читайте також
05.12.2018 14:06
Medialab, Анастасія Сафандула
902
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду