У ГПУ допитали Євгена Мураєва

У ГПУ допитали Євгена Мураєва

13 Лютого 2019
2399

У ГПУ допитали Євгена Мураєва

2399
У Генеральній прокуратурі України відбувся допит кандидата у президенти, лідера партії «Наші», нардепа Євгенія Мураєва як свідка у справі про ймовірне ухилення від сплати податків
У ГПУ допитали Євгена Мураєва
У ГПУ допитали Євгена Мураєва

Про це повідомив «Укрінформ» із посиланням на речника Генпрокуратури Андрія Лисенка.

Нагадаємо, у 2017 році Генеральна прокуратура України прозпочала досудове розслідування за фактом можливого ухилення від сплати податків та зборів народним депутатом та тоді ще власником телеканалу NewsOne Євгеном Мураєвим. Було призначено позапланову документальну перевірку за 17 років. Мураєв тоді назвав розслідування «маячнею і адміністративним свавіллям».

«Мова йде про кримінальне провадження, розпочате ще 19 липня 2017 року, в якому досліджуються обставини ймовірного ухилення від сплат податків та зборів в особливо великих розмірах Євгенієм Мураєвим за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів — ред.)», – розповів «Укрінформу» пан Лисенко.

За його словами, під час допиту Мураєв скористався положенням ст. 63 Конституції України (право особи на відмову від дачі показань та пояснень), а також правом свідка відмовитися давати свідчення щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним правопорушення.

Таке право останньому надає п.3 ч.1 ст.66 Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до якого свідок має право знати, у зв'язку з чим і в якому кримінальному провадженні він не тільки допитується, а й залучається до проведення інших слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій.

Лисенко додав, що в допиті Мураєва немає жодної політичної складової.

На своїй сторінці у Facebook Мураєв припустив, що у слідства «будуть спроби перекваліфікувати мене зі свідка у підозрюваного». В ефірі каналу «Наш», який належить його батьку Володимиру Мураєву, він розказав про деталі допиту:

«Мене допитували у якості свідка. Допит був по суті без суті. Насправді питання були ті, що передбачені процедурою. Звичайний допит, якісь уточнення. У нас працює нормальна команда юристів, адвокатів, тому я абсолютно впевнений, що це, мабуть, влітку закінчиться. Процесуально вони зобов'язані 17 липня або закрити справу, або передати до суду», – розказав він.

Нагадаємо, у червні 2018 році щодо Мураєва було відкрито ще одне провадження. Генеральна прокуратура України внесла повідомлення щодо вчинення Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), ч. 2 ст. 383 (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодекcу України. Мова йде про його висловлення в ефірі каналу «112 Україна», під час якого він заявив, що український режисер, політв'язень Олег Сенцов «готував підпали та вибухи». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2399
Читайте також
14.11.2018 12:51
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 905
29.08.2018 19:19
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
10 438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду