Власник NewsOne Євген Мураєв назвав незаконним розслідування ГПУ щодо його можливого ухилення від сплати податків

Власник NewsOne Євген Мураєв назвав незаконним розслідування ГПУ щодо його можливого ухилення від сплати податків

14 Серпня 2017
1554
14 Серпня 2017
17:56

Власник NewsOne Євген Мураєв назвав незаконним розслідування ГПУ щодо його можливого ухилення від сплати податків

1554
Народний депутат, власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв назвав «маячнею і адміністративним свавіллям» дії Генеральної прокуратури України, яка проводить досудове розслідування за фактом його можливого ухилення від сплати податків та зборів.
Власник NewsOne Євген Мураєв назвав незаконним розслідування ГПУ щодо його можливого ухилення від сплати податків
Власник NewsOne Євген Мураєв назвав незаконним розслідування ГПУ щодо його можливого ухилення від сплати податків

Нагадаємо, як зазначено в ухвалі Печерського районного суду Києва, досудовим розслідування встановлено, що Євген Мураєв у щорічній електронній декларації за 2015 рік у пункті 12 задекларував готівкові кошти у сумі $2 млн, €1 млн та 18,5 млн грн. Крім того, вартість задекларованого легкового автомобіля становить 960 тис. грн. При цьому, як йдеться в документі, за даними Державної фіскальної служби України, доходи пана Мураєва за період з 2007 до 2015 року, з яких сплачено податки та інші обовязкові платежі, склали 1,7 млн грн.

«Попереднім аналізом таких відомостей зроблено висновки про наявність ймовірного ухилення від сплати податків та зборів», – зазначено в ухвалі суду від 3 серпня.

Суд задовольнив клопотання прокурора і призначив позапланову документальну перевірку пана Мураєва з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 1998 по 2016 роки. Організацію проведення перевірки доручено податківцям.

Коментар щодо перевірки доходів Євген Мураєв надав «Детектору медіа».

Він назвав призначення позапланової документальної перевірки його доходів за 17 років незаконним.

«Це маячня повна, податкова не має права перевіряти період і донараховувати порушення більш, ніж за три останні роки. Тобто це явна некомпетентність, і явні сліди інтересів влади. Коментувати тут нічого, живемо в країні, в якій тисячі політичних засуджених, в'язниці повні. Будь-яка непровладна позиція є ворожою, і влада діє у відповідному ключі. При чому не тільки ця, всі загалом так робили, але ця перевершила всі попередні», - сказав власник телеканалу.

Євген Мураєв заявив, що отримував доходи у бізнесі до того, як перейшов на державну службу.

«Я сім років держслужбовець, і отримую сім років державну зарплату. До цього 15 років займався бізнесом, і здавав декларації. Їм зручно дивитися останні два роки - нехай дивляться. Машині моїй чотири роки. Я її не купив за останні два роки - це ж логічно. І гроші, напевно, у мене до держслужби були. Подивіться кількість підприємств, якими я керував - в біографії все є на сайті Верховної Ради. Це великі корпорації, багато тисяч працівників, і податки я платив великими обсягами, і заробляв теж чимало. Я ніколи не говорив, що я бідний», - сказав народний депутат.

Він переконує, що документальні перевірки його доходів за 17 років не матимуть ніякої юридичної перспективи.

«Це необгрунтовано, це повна маячня, це, по-перше. А, по-друге, немає ніякої юридичної перспективи. Адже я міг ці гроші заробити в 1997-му, тоді чому перевіряють з 1998-го? Крім того позовної термін давності по економічних злочинах - 10 років. Тобто, якщо ви в 2005-му вкрали мільярд і не заплатили з цього податки, вам в 2017-му році нічого не може зробити держава за законом ... Коли вони пишуть цю комедію – це або абсолютна неграмотність, або тупо виконують наказ «робіть хоч що-небудь». При цьому суд знає, що згідно із законом податкова не має права перевіряти період більше трьох років, і виносить це маячне рішення. Просто в 1998 році вперше з'явилася у нас база звіту оплати прибуткового податку. Якщо коли-небудь у вас виникне таке питання, сміливо відповідайте:  заробив в 1997-му році, доведіть мені протилежне, у нас презумпція невинуватості…Ні ми не зобов'язані в бізнесі зберігати документи, ні у них не було бази адміністрування.

Коли приймали закон про е-декларування, я говорив, що це профанація, це для того, щоб люди узаконили свої доходи. Амністія капіталу. Тому що довести злочинність неможливо. Перевірити 18-річний період теж неможливо. Більш того - немає права. І в суді це все розсипається миттєво. Але можна зняти недоторканність, можна заарештувати на два місяці, можна закрити, можна вести прослуховування, стеження, можна обмежити виїзд в Європу, щоб я не зустрічався ні з ким з представників європейського політикуму і так далі. Це все можна зробити на підставі тупих, надуманих звинувачень», - заявив Євген Мураєв.

Він також повідомив, що збирається діяти в рамках законодавства, захищати свої інтереси і  у тому числі - в медійному плані.

«Рішення українського суду ще немає, далі вони повинні перевірити. Може, ще в ході перевірки звинувачення відійде або вони пояснять хоча б прокурору і судді, що це повна дурість, і вони незаконні рішення суду не виконуватимуть. Оскаржити рішення Печерського районного суду я не можу. Воно не підлягає оскарженню. Тому це просто адміністративний свавілля», - підсумував Мураєв.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1554
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду