Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах

Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах

10 Грудня 2018
5513

Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах

5513
Це вже третій саморегулівний документ, спрямований на захист дітей від шкідливого контенту.
Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах
Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах

Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа, що діє при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, розробила і затвердила Спільний акт узгодження № 3 «Висвітлення засобами масової інформації теми участі дітей у збройних конфліктах». Це вже третій саморегулівний документ, спрямований на захист дітей від шкідливого контенту, який підписали найбільші медіагрупи, суспільний мовник і НАМ, повідомляє прес-служба Нацради.

Підписанти документу домовилися, зокрема, уникати героїзації участі дітей у бойових діях; інформувати про кримінальну відповідальність дорослих за залучення дітей до участі у збройних конфліктах; не допускати ідентифікацію широкою громадськістю дітей, що проживають на тимчасово окупованих територіях, якщо вони висловлюються щодо політичної ситуації в Україні; уникати в денний час (із 7:00 до 19:00) показу фото- та відеозображень зі смертю дитини або її тіла крупним планом, тортур дитини, тілесних ушкоджень дитини внаслідок військових дій.

Саморегулівний акт № 3 підписали медіагрупи «1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» і Національна суспільна телерадіокомпанія України. Також цей документ готове підписати правління Незалежної асоціації телерадіомовників, загальні збори якої мають відбутися наприкінці грудня. Єдиний з найбільших медіахолдингів, що не підписав документ, – Inter Media Group.

Саморегулівні акти № 1, № 2, і № 3 відкриті для підписання всіма телерадіокомпаніями України. Про своє бажання долучитися до підписання мовнику необхідно повідомити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Також положення документів у своїй роботі можуть застосовувати інтернет-видання та преса.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року три найбільші телегрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), Суспільний мовник (НСТУ) та об’єднання місцевих і регіональних мовників (Незалежна асоціація телерадіомовників) підписали спільний акт узгодження №1 «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва». Документ відмовилася підписати телегрупа «Інтер», хоча її представники теж брали участь у розробці документа. Не взявши на себе самообмежень, рік потому «Інтер» випустив двосерійне шоу про 12-річну породіллю, порушивши права дитини-учасниці цього шоу, за що отримав від Нацради попередження.

У грудні 2017 року StarLightMedia, «Медіа Група Україна», НСТУ і НАМ підписали спільний акт узгодження №2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду». Його знову не підписала Inter Media Group. Також його спершу не підписувала «1+1 медіа», яка наприкінці роботи над документом повідомила про небажання підписувати напрацьований робочою групою проект, натомість надала до нього правки і зауваження, з якими не погодилися члени робочої групи. Однак 28 вересня 2018 року «1+1 медіа» підписала спільний акт узгодження №2 з окремою думкою (уточнення одного з пунктів акту).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5513
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду