detector.media
10.12.2018 17:11
Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах
Телегрупи погодили спільні правила висвітлення участі дітей у збройних конфліктах
Це вже третій саморегулівний документ, спрямований на захист дітей від шкідливого контенту.

Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа, що діє при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, розробила і затвердила Спільний акт узгодження № 3 «Висвітлення засобами масової інформації теми участі дітей у збройних конфліктах». Це вже третій саморегулівний документ, спрямований на захист дітей від шкідливого контенту, який підписали найбільші медіагрупи, суспільний мовник і НАМ, повідомляє прес-служба Нацради.

Підписанти документу домовилися, зокрема, уникати героїзації участі дітей у бойових діях; інформувати про кримінальну відповідальність дорослих за залучення дітей до участі у збройних конфліктах; не допускати ідентифікацію широкою громадськістю дітей, що проживають на тимчасово окупованих територіях, якщо вони висловлюються щодо політичної ситуації в Україні; уникати в денний час (із 7:00 до 19:00) показу фото- та відеозображень зі смертю дитини або її тіла крупним планом, тортур дитини, тілесних ушкоджень дитини внаслідок військових дій.

Саморегулівний акт № 3 підписали медіагрупи «1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» і Національна суспільна телерадіокомпанія України. Також цей документ готове підписати правління Незалежної асоціації телерадіомовників, загальні збори якої мають відбутися наприкінці грудня. Єдиний з найбільших медіахолдингів, що не підписав документ, – Inter Media Group.

Саморегулівні акти № 1, № 2, і № 3 відкриті для підписання всіма телерадіокомпаніями України. Про своє бажання долучитися до підписання мовнику необхідно повідомити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Також положення документів у своїй роботі можуть застосовувати інтернет-видання та преса.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року три найбільші телегрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), Суспільний мовник (НСТУ) та об’єднання місцевих і регіональних мовників (Незалежна асоціація телерадіомовників) підписали спільний акт узгодження №1 «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва». Документ відмовилася підписати телегрупа «Інтер», хоча її представники теж брали участь у розробці документа. Не взявши на себе самообмежень, рік потому «Інтер» випустив двосерійне шоу про 12-річну породіллю, порушивши права дитини-учасниці цього шоу, за що отримав від Нацради попередження.

У грудні 2017 року StarLightMedia, «Медіа Група Україна», НСТУ і НАМ підписали спільний акт узгодження №2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду». Його знову не підписала Inter Media Group. Також його спершу не підписувала «1+1 медіа», яка наприкінці роботи над документом повідомила про небажання підписувати напрацьований робочою групою проект, натомість надала до нього правки і зауваження, з якими не погодилися члени робочої групи. Однак 28 вересня 2018 року «1+1 медіа» підписала спільний акт узгодження №2 з окремою думкою (уточнення одного з пунктів акту).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY