«Медіа Група Україна», StarLightMedia та НСТУ підписали спільні правила висвітлення в медіа теми суїциду

«Медіа Група Україна», StarLightMedia та НСТУ підписали спільні правила висвітлення в медіа теми суїциду

7 Грудня 2017
5421

«Медіа Група Україна», StarLightMedia та НСТУ підписали спільні правила висвітлення в медіа теми суїциду

5421
Робоча група при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення з розробки правил захисту дітей у медіа напрацювала правила висвітлення в медіа теми суїциду. Документ оприлюднено 7 грудня.
«Медіа Група Україна», StarLightMedia та НСТУ підписали спільні правила висвітлення в медіа теми суїциду
«Медіа Група Україна», StarLightMedia та НСТУ підписали спільні правила висвітлення в медіа теми суїциду

Станом на 7 грудня саморегулівний акт телевізійної індустрії №2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду» підписали директор ТРК «Україна» («Медіа Група Україна») Вікторія Корогод, заступник генерального директора медіагрупи StarLightMedia (СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце») Анатолій Максимчук, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Юрій Макаров.

Також цей документ погодило правління Незалежної асоціації телерадіомовників, і він буде заслуханий на загальних зборах асоціації 14 грудня. Документ відкритий для підписання всіма телерадіокомпаніями України. Також його можуть застосовувати у своїй роботі не тільки телерадіоорганізації, а й інтернет-видання та преса.

Поки що цей документ не підписали представники двох найбільших медіа груп: Inter Media Group, яка відмовилася стати підписантом саморегулівного акта №1 «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва» та не брала активної участі в роботі над актом №2, та «1+1 медіа», яка наприкінці роботи над документом повідомила про небажання підписувати напрацьований робочою групою проект, натомість надала до нього правки і зауваження, з якими не погодилися члени робочої групи.

Нацрада сподівається, що «1+1» врахує позицію робочої групи та дослухається до роз’яснень психологів щодо недоречності внесення запропонованих правок, і підпише цей документ для подальшого керування ним під час виготовлення програм і передач.

Робота над проектом саморегулівного акта №2 щодо висвітлення теми суїциду тривала з квітня 2017 року, за цей час відбулося п’ять засідань робочої групи. Драфт проекту розробляли експертка ГО «Детектор медіа» Мар’яна Закусило, член координаційної ради Коаліції «Права дитини в Україні» Олексій Лазаренко, заступниця директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ Любов Найдьонова, начальниця відділу нормативно правового забезпечення Нацради Ірина Пархоменко. Суттєве доопрацювання проекту здійснила експертка Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова. Також правки до документа вносили голова правління українського фонду «Благополуччя дітей» Тетяна Цюман, представники холдингів StarLightMedia, «Медіа Група Україна», продакшну Ivory Films.

Актуальність необхідності вироблення певних правил для висвітлення тем вчинення самогубств підтверджено низкою наукових досліджень, що проводилася в багатьох країнах. Ще у 1980-х роках вперше американські науковці виявили закономірність: висвітлення суїциду збільшує кількість суїцидів, медіа провокують суїцидальні думки і підштовхують до суїциду людей, схожих із описаними в ЗМІ персонажами.

Вітчизняні фахівці у сфері психіатрії і психології та правоохоронні органи зазначають, що цього року вони зіштовхнулися з новим масштабом проблеми суїциду, особливо серед молоді, пов’язаним із впливом інтернету (смертельні квести). Це й зумовило необхідність розібратися в критеріях нанесення шкоди саме в питаннях, пов’язаних із зараженням суїцидом.

«Світовий досвід із цього питання однозначно підтверджує наявність ефекту зараження суїцидом через медіа, якщо не забезпечується якість висвітлення цієї теми, – стверджує Любов Найдьонова, доктор наук, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України. – А це втрати реальних життів, які могли б не трапитися, якби медійники були поінформовані і у своїй роботі керувалися певними правилами».

Проект документа окреслює принципи та правила, якими мають керуватися мовники під час висвітлення теми суїциду. Йдеться про те, що висвітлення теми суїциду має не допускати заохочення або спонукання до нових суїцидів з мотивів наслідування, додаткової психічної травматизації рідних і близьких осіб, що вчинили суїцид, та осіб, що вчинили спробу суїциду, а також травматизації, шокування та залякування аудиторії, особливо дитячої. З повним текстом документа можна ознайомитися тут.

Оприлюднена редакція правил висвітлення теми суїциду, як і попередній документ про висвітлення теми сексуального насильства, з часом можуть коригуватися з огляду на досвід їх застосування.

Нагадаємо, рік тому, в листопаді 2016 року, три найбільші телегрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), Суспільний мовник (НСТУ) та об’єднання місцевих і регіональних мовників (Незалежна асоціація телерадіомовників) підписали спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва». Документ відмовилася підписати телегрупа «Інтер», хоча її представники теж брали участь у розробці документа. Не взявши на себе самообмежень, рік потому «Інтер» випустив двосерійне шоу про 12-річну породіллю, порушивши права дитини-учасниці цього шоу, за що отримав від Нацради попередження.

Фото: Columbia University Medical Center

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5421
Читайте також
22.12.2017 12:00
Євген Середа
для «Детектора медіа»
3 286
26.10.2017 10:17
Любов Найдьонова
2 706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду