Хашоггі вбили, коли він почав кликати на допомогу, наміру вбивати його не було - джерело

Хашоггі вбили, коли він почав кликати на допомогу, наміру вбивати його не було - джерело

21 Жовтня 2018
1379

Хашоггі вбили, коли він почав кликати на допомогу, наміру вбивати його не було - джерело

1379
Саудівського журналіста Джамаля Хашоггі начебто вбили випадково, коли він чинив опір та намагався покликати на допомогу, перебуваючи у стамбульскому консульстві Саудівської Аравії. Проте для утримання його до консульства прибула команда з 15 осіб. Вони нібито мали тримати його в безпечному місці деякий час та переконувати повернутись до Саудівської Аравії.
Хашоггі вбили, коли він почав кликати на допомогу, наміру вбивати його не було - джерело
Хашоггі вбили, коли він почав кликати на допомогу, наміру вбивати його не було - джерело

Про це повідомляє Reuters з посиланням на саудівського викопосадовця, який на умовах анонімності виклав нову версію загибелі журналіста в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

За словами джерела, до консульства прибула команда з 15 саудівських громадян, завданням яких було утримувати Хашоггі та переконати його повернутися до Саудівської Аравії. Проте, коли журналісту стали погрожувати викраденням та застосуванням наркотиків, - «все пішло не так», і він почав кричати. За інформацією посадовця, Хашоггі намагалися закрити рота, але задушили, при цьому наміру вбивати у них не було. Потім начебто одін із членів команди під виглядом Хашоггі та в його одязі вийшов з консульства.

Саудівський посадовець також заявив, що тіло журналіста нібито загорнули у килим та передали «місцевому кооператору для утилізації». Відповідаючи на запитання щодо тверджень про те, що Хашоггі був підданий тортурам та обезголовлений, він зазначив, що попередні результати розслідування про це не свідчать.

Відповідаючи на запитання Reuters, чому урядова версія смерті Хашоггі постійно змінювалася, чиновник сказав, що заяви уряду базувалися на «помилковій інформації, яка в той час була повідомлена». 

«Після того, як стало зрозуміло, що ці початкові доповіді про місію були помилковими, уряд розпочав внутрішнє розслідування і утримався від подальших публічних коментарів», - заявив чиновник, додавши, що слідство триває.

Посадовець також сказав, що всі 15 членів команди були затримані разом з трьома місцевими підозрюваними.

Нагадаємо, 2 жовтня саудівський журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. За словами його нареченої, з установи він не виходив. Турецька влада вважає, що його там вбили.

Видання CNN повідомило, що Туреччина має аудіо- та відеодокази того, що Джамаля Хашоггі вбили у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі. Наречена журналіста заявила, що годинник на руці журналіста записав момент його вбивства.

Також ЗМІ повідомляють, що британські посадові особи начебто почали складати список саудівських чиновників та урядовців, які потенційно можуть потрапити під дію санкцій до завершення розслідування зникнення журналіста Джамала Хашоггі.

15 жовтня турецьким слідчим дозволили обшукати саудівське консульство у справі зникнення Хашоггі. За повідомленнями ЗМІ, перед прибуттям слідчих до консульства зайшли прибиральники. 

Саудівська Аравія визнала смерть журналіста Хашоггі в консульстві у Стамбулі.

Amnesty International вимагає від влади Саудівської Аравії «негайно пред'явити» тіло вбитого журналіста Джамаля Хашоггі для проведення розтину. Спільно з іншими правозахисними організаціями Amnesty International також вимагає від Туреччини залучити до рослідування ООН.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1379
Читайте також
21.10.2018 14:05
Микола Замікула
Дзеркало тижня
1 326
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду