Amnesty International закликає залучити ООН до розслідування справи Хашоггі та вимагає пред'явити тіло журналіста

Amnesty International закликає залучити ООН до розслідування справи Хашоггі та вимагає пред'явити тіло журналіста

21 Жовтня 2018
1132

Amnesty International закликає залучити ООН до розслідування справи Хашоггі та вимагає пред'явити тіло журналіста

1132
Міжнародна неурядова організація Amnesty International вимагає від влади Саудівської Аравії «негайно пред'явити» тіло вбитого журналіста Джамаля Хашоггі для проведення розтину. Спільно з іншими правозахисними організаціями Amnesty International також вимагає від Туреччини залучити до рослідування ООН.
Amnesty International закликає залучити ООН до розслідування справи Хашоггі та вимагає пред'явити тіло журналіста
Amnesty International закликає залучити ООН до розслідування справи Хашоггі та вимагає пред'явити тіло журналіста

Про це повідомляє «Голос Америки», цитуючи директора Amnesty International по кампаніям на Близькому Сході Самаха Хадіда.

Він вважає, що саудівської версії розвитку подій щодо загибелі журналіста не можна довіряти. За словами Хадіда, необхідно проведення розслідування під егідою ООН. Це потрібно зробити, щоб уникнути замовчування фактів про справжню роль саудівського керівництва в подіях, які привели до загибелі Хашоггі, додав правозахисник.

Хадід попередив, що істину «можуть приховати для збереження міжнародних бізнес-зв'язків» Саудівської Аравії.

Про залучення ООН до розслідування смерті журналіста йдеться також у спільній заяві Amnesty International, Human Rights Watch, Комітету захисту журналістів та «Репортерів без кордонів».

«Туреччина повинна терміново звернутися до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша з проханням організувати розслідування силами ООН можливої ​​позасудової страти відомого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі», - йдеться в заяві.

Мета розслідування, як зазначається, - ідентифікація всіх, хто віддавав накази і був відповідальний за планування і виконання операції по його усуненню.

«Туреччина повинна залучити ООН до проведення своєчасного і прозорого розслідування, яке б заслуговувало на довіру. Участь ООН - найкраща гарантія, що саудівській владі не вдасться уникнути відповідальності, а їх союзникам - замести це питання під килим, щоб зберегти прибуткові ділові зв'язки з Ер-Ріяд», - заявив Роберт Махоні, заступник виконавчого директора Комітету із захисту журналістів.

За словами правозахисників, після отримання прохання Туреччини генсек Гуттереш повинен негайно призначити старшого слідчого по кримінальних справах, який має великий досвід проведення міжнародних розслідувань, очолити команду. Ця слідча група повинна мати повний доступ туди, куди вважає за необхідне, а також вимагати вести опитування потенційних свідків або підозрюваних без перешкод. Група також повинна рекомендувати способи залучення до судової відповідальності будь-яких осіб, щодо яких є достовірні докази участі в ​​загибелі Хашоггі. Як тільки розслідування буде завершено, генеральний секретар повинен опублікувати відкритий звіт про загальні висновки слідства з відповідними рекомендаціями.

Для полегшення розслідування Саудівська Аравія повинна негайно відмовитися від дипломатичних заходів захисту, таких як особиста дипломатична недоторканність або недоторканність приміщень дипмісій, закріплених Віденською конвенцією про консульські зносини 1963 року. Туреччина, в свою чергу, повинна передати всі докази, в тому числі аудіо- та відеозаписи, які, за повідомленням ЗМІ, вказують на те, що Хашоггі був убитий безпосередньо в консульстві Саудівської Аравії, вважають правозахисники.

«Якщо уряд Саудівської Аравії не причетний до зникнення Джамала Хашоггі, він більше інших повинен домагатися того, щоб неупереджений розгляд справи ООН визначив, що сталося», - заявила Шерін Тадрос, яка очолює нью-йоркський офіс Amnesty International. 

Організації вважають, що хоча 15 жовтня король Саудівської Аравії наказав відкрити розслідування за фактом зникнення Хашоггі, в об'єктивності цього розслідування - з огляду на потенційну причетність до можливого вбивства Хашоггі агентів Ер-Ріяда - будуть очевидні сумніви, вважають організації.

Нагадаємо, 2 жовтня саудівський журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. За словами його нареченої, з установи він не виходив. Турецька влада вважає, що його там вбили.

Видання CNN повідомило, що Туреччина має аудіо- та відеодокази того, що Джамаля Хашоггі вбили у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі. Наречена журналіста заявила, що годинник на руці журналіста записав момент його вбивства.

Також ЗМІ повідомляють, що британські посадові особи начебто почали складати список саудівських чиновників та урядовців, які потенційно можуть потрапити під дію санкцій до завершення розслідування зникнення журналіста Джамала Хашоггі.

15 жовтня турецьким слідчим дозволили обшукати саудівське консульство у справі зникнення Хашоггі. За повідомленнями ЗМІ, перед прибуттям слідчих до консульства зайшли прибиральники. 

Саудівська Аравія визнала смерть журналіста Хашоггі в консульстві у Стамбулі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1132
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду