Лариса Сарган працює інспектором ГПУ. Своїми публікаціями вона може завдавати шкоди слідству – юристка

Лариса Сарган працює інспектором ГПУ. Своїми публікаціями вона може завдавати шкоди слідству – юристка

22 Серпня 2018
4543

Лариса Сарган працює інспектором ГПУ. Своїми публікаціями вона може завдавати шкоди слідству – юристка

4543
Лариса Сарган працює інспектором відділу забезпечення діяльності генпрокурора, повідомили в Генпрокуратурі на запит «Детектора медіа». Але в ГПУ не повідомили підстав для доступу пані Сарган до матеріалів слідства. На думку юристки-кримінолога Анни Маляр, на цій посаді пані Сарган не повинна мати такого доступу, а своїми публікаціями в соцмережах вона може завдавати шкоди слідству.
Лариса Сарган працює інспектором ГПУ. Своїми публікаціями вона може завдавати шкоди слідству – юристка
Лариса Сарган працює інспектором ГПУ. Своїми публікаціями вона може завдавати шкоди слідству – юристка

14 серпня прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у Twitter опублікувала пост «Обшуки в камерах Лук'янівського СІЗО. Вони точно герої?». На фото, судячи з усього, зображені предмети, вилучені у екс-бійців «Торнадо» в камерах Лук'янівського СІЗО.

На цей пост відреагували медійники. 15 серпня журналістка видання «Гордон» Наталія Двалі на своїй сторінці у Facebook поцікавилася, «яким чином до прес-секретаря фізичної особи (Юрія Луценка – ДМ) регулярно потрапляють матеріали досудового слідства, причому раніше, ніж про це офіційно повідомляє ГПУ».

«Детектор медіа» задав подібні запитання пані Сарган. Вона пропросила направити запит.

Генеральна прокуратура України у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомила про посаду та посадові обов'язки Лариси Сарган.

«Повідомляємо, що Сарган Л.М. обіймає посаду інспектора відділу забезпечення діяльності генерального прокурора управління забезпечення діяльності керівництва Департаменту забезпечення діяльності керівництва Генеральної прокуратури України», – йдеться у відповіді ГПУ.

Ця інформація також є на сайті ГПУ в розділі «Інші посади».

Також у ГПУ повідомили, що «відповідно до посадової інструкції, затвердженої генеральним прокурором України 10.05.2018, свою роботу Сарган Л.М. організовує у взаємодії з іншими структурними підрозділами Генеральної прокуратури України, регіональних та місцевих прокуратур, відповідними підрозділами органів державної влади та відомств».

Зазначимо, що «Детектор медіа» також питав у ГПУ, чи має пані Сарган право на доступ до матеріалів досудового слідства та на їх розголошення відповідно до своїх посадових обов’язків. Однак ГПУ не надала такої інформації.

«Детектор медіа» попросив юристку-кримінолога Анну Маляр прокоментувати відповідь ГПУ. 

«З великою вірогідністю, це матеріали слідства (оприлюднені пані Сарган у Twitter – ДМ). Доступ до них дають прокурор, слідчий в інтересах цього розслідування, – зазначила пані Маляр. – З великою ймовірністю, у прес-секретаря такого доступу немає. Тому що немає об’єктивних процесуальних підстав для її допуску до матеріалів справ, бо інспектор відділу забезпечення діяльності генпрокурора не є учасником цього процесу. Якщо так, то хтось із посадових осіб, який має допуск до цієї справи, фактично не оберігав цю інформацію та оприлюднив її, передав, приміром, їй. Але на якій підставі?»

«Ми можемо говорити про те, що інспектор відділу забезпечення діяльності генпрокурора виходить за межі своїх службових повноважень, які прописані посадовими інструкціями. Це не злочин, але виходить за межі», – додала юристка.

На думку пані Маляр, відбувається витік інформації та завдається шкода слідству: «Цю інформацію можуть використати і нашкодити. Такими публікаціями інспектор відділу забезпечення діяльності генпрокурора завдає репутаційної шкоди відомству, яке вона представляє. Її керівництво мусило б задуматися, скільки пані Сарган завдає шкоди своїми заявами. Варто провести службове розслідування. Якщо це матеріали слідства і їх розголосила особа, яка за законом не має на це права, то потрібно ставити питання про кримінальну відповідальність».

Нагадаємо, раніше, у червні 2018 року, вже була реакція на пост пані Сарган у Facebook.

30 травня вона опублікувала на своїй сторінці пост з наступним текстом: «Додавайте у коментарі тих, хто підняв чергову зраду в той час, коли всі правоохоронці здійснювали спецоперацію #бабченко. Побачимо, як вони вибачаться», – написала вона та опублікувала нижче перелік «зрадників».

Тоді представник ОБСЄ Арлем Дезір заявив, що вважає небезпечним для журналістів так званий «список зрадофілів» прес-секретарки генерального прокурора України Лариси Сарган, який вона опублікувала на своїй сторінці у Facebook після оголошеної спецоперації Служби безпеки України за участі журналіста Аркадія Бабченка. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду