У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів

У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів

8 Серпня 2018
972

У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів

972
Білоруська асоціація журналістів назвала затримання колег порушенням свободи ЗМІ
У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів
У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні закликала Мінськ звільнити затриманих журналістів.

Про це йдеться в листі прес-секретаря пані Могеріні, повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

«Ми отримали повідомлення про обшуки та арешти журналістів у ряді незалежних ЗМІ в Білорусі. Такі дії суперечать заявленій Білоруссю політиці демократизації і її міжнародним зобов’язанням. Повага основних прав і свобод, включаючи свободу вираження і свободою ЗМІ, повинна бути збережена. Ми приєднуємося до закликів звільнити затриманих», – наголошується в листі.

У Раді Європи закликали білоруську владу звільнити журналістів, затриманих за підозрою у несанкціонованому доступі до комп’ютерної інформації.

«Нам повідомили про обшуки та арешти в низці найбільш видатних білоруських ЗМІ. Ця інформація викликає серйозне занепокоєння Ради Європи», – йдеться у заяві речника генсекретаря РЄ, повідомляє “Європейська правда”.

У Раді Європи наголошують, що проведення будь-яких арештів повинне мати належне обґрунтування.

«Більш того, дехто із причетних – наші давні партнери, відомі як професіонали високого рівня. Законодавства необхідно дотримуватися, проте розслідування не завжди потребують арештів, які повинні використовуватися як остаточний інструмент», - зазначено в заяві.

Білоруська асоціація журналістів вважає затримання співробітників видань TUT.BY і БелаПАН грубим порушенням свободи ЗМІ, а дії правоохоронців надмірними.

«Ми вважаємо це грубим порушенням свободи вираження і діяльності ЗМІ. У будь-якому випадку дії правоохоронних органів виглядають надмірними. Розслідування кримінальних справ не повинно впливати на свободу і професійну діяльність ЗМІ. Особливу занепокоєність викликає переслідування редакцій на тлі систематичних порушень права на поширення інформації і залякування журналістів через переслідування засновника БелаПАН Олександра Ліпая і журналістів телеканалу “Белсат”, – йдеться у заяві організації.

Асоціація закликає негайно звільнити затриманих журналістів і забезпечити доступ інших журналістів Tut.by і БелаПАН до їхніх робочих місць.

Нагадаємо, в середу, 8 серпня, затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Затримання відбуваються у рамках так званої справи «БєлТА».

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 серпня обшуки пройшли в редакціях незалежних видань БелаПАН і Tut.by, співробітниць яких Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Ганну Колтигіну відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще пятьох журналістів.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду