detector.media
08.08.2018 15:24
У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів
У Євросоюзі та в Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів
Білоруська асоціація журналістів назвала затримання колег порушенням свободи ЗМІ

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні закликала Мінськ звільнити затриманих журналістів.

Про це йдеться в листі прес-секретаря пані Могеріні, повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

«Ми отримали повідомлення про обшуки та арешти журналістів у ряді незалежних ЗМІ в Білорусі. Такі дії суперечать заявленій Білоруссю політиці демократизації і її міжнародним зобов’язанням. Повага основних прав і свобод, включаючи свободу вираження і свободою ЗМІ, повинна бути збережена. Ми приєднуємося до закликів звільнити затриманих», – наголошується в листі.

У Раді Європи закликали білоруську владу звільнити журналістів, затриманих за підозрою у несанкціонованому доступі до комп’ютерної інформації.

«Нам повідомили про обшуки та арешти в низці найбільш видатних білоруських ЗМІ. Ця інформація викликає серйозне занепокоєння Ради Європи», – йдеться у заяві речника генсекретаря РЄ, повідомляє “Європейська правда”.

У Раді Європи наголошують, що проведення будь-яких арештів повинне мати належне обґрунтування.

«Більш того, дехто із причетних – наші давні партнери, відомі як професіонали високого рівня. Законодавства необхідно дотримуватися, проте розслідування не завжди потребують арештів, які повинні використовуватися як остаточний інструмент», - зазначено в заяві.

Білоруська асоціація журналістів вважає затримання співробітників видань TUT.BY і БелаПАН грубим порушенням свободи ЗМІ, а дії правоохоронців надмірними.

«Ми вважаємо це грубим порушенням свободи вираження і діяльності ЗМІ. У будь-якому випадку дії правоохоронних органів виглядають надмірними. Розслідування кримінальних справ не повинно впливати на свободу і професійну діяльність ЗМІ. Особливу занепокоєність викликає переслідування редакцій на тлі систематичних порушень права на поширення інформації і залякування журналістів через переслідування засновника БелаПАН Олександра Ліпая і журналістів телеканалу “Белсат”, – йдеться у заяві організації.

Асоціація закликає негайно звільнити затриманих журналістів і забезпечити доступ інших журналістів Tut.by і БелаПАН до їхніх робочих місць.

Нагадаємо, в середу, 8 серпня, затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Затримання відбуваються у рамках так званої справи «БєлТА».

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 серпня обшуки пройшли в редакціях незалежних видань БелаПАН і Tut.by, співробітниць яких Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Ганну Колтигіну відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще пятьох журналістів.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY