В Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів — доповідь ООН

В Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів — доповідь ООН

21 Червня 2018
1592

В Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів — доповідь ООН

1592
Із 16 лютого по 15 травня 2018 року в Україні збільшилася кількість нападів на журналістів і працівників медіа, а також інших випадків перешкоджання їхній діяльності, стверджується в звіті Верховного комісара ООН з прав людини.
В Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів — доповідь ООН
В Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів — доповідь ООН

Про це йдеться в розділі «Свобода думки та вираження поглядів, свобода медіа» оприлюдненого тексту звіту.

За цей час Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 12 випадків порушення свободи вираження поглядів і (або) свободи медіа.

Зазначається, що у двох випадках порушниками названі поліцейські. У трьох випадках жертви заявили, що на них напали представники ультраправих груп.

«У шести випадках, де порушників установити не вдалося, жертвами були журналісти, які досліджували факти про корупцію у регіональному чи національному масштабі», — йдеться у звіті.

УВКПЛ також висловило занепокоєність з приводу пропорційності та необхідності заходів, які застосовує держава у відповідь на деякі публікації чи іншу журналістську діяльність.

«Одного журналіста заарештували та звинуватили у державній зраді, двох журналісток було примусово видворено, а ще одного чоловіка звинуватили у посяганні на територіальну цілісність України через поширення ним дописів у соціальних мережах», — зазначається у документі.

УВКПЛ продовжувало стежити за розслідуваннями стосовно інцидентів, які відбулися в 2015-2018 роках, серйозно непокоячись з приводу їхньої ефективності та прозорості, йдеться також у звіті.

«Поліція повідомила про відсутність прогресу в розслідуванні вбивства Павла Шеремета, відомого українського журналіста, якого було вбито у Києві у липні 2016 року, - наголошується в звіті. - Суд над двома членами крайньої правої групи «С14», яких обвинувачують у вбивстві журналіста Олеся Бузини (у квітні 2015 року), почався 9 лютого 2018 року, проте до 15 травня відбулося лише три судових засідання.

УВКПЛ, як і раніше, стурбоване тим, що не досягнуто жодного прогресу в кримінальному провадженні стосовно веб-сайту «Миротворець». УВПКЛ занепокоєне і тим, що деякі персональні дані українських журналістів, раніше опубліковані на «Миротворці» (у низці випадків із відсканованими копіями паспортів), було перенесено на схожий веб-сайт «Центр Паразит».

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 травня СБУ заявила, що розкрила діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних РФ. В офісі «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, було затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського. Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що дії співробітників «РИА Новости Украина» підпадають під «державну зраду».

Блогер Василь Муравицький обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

За повідомленням СБУ, у березні 2018 року співробітники Служби безпеки України заблокували деструктивну діяльність працівника телевізійного каналу «Россия-24» Наталії Гончарової, яка здійснювала підготовку антиукраїнських відеосюжетів в інтересах країни-агресора. З метою попередження протиправних дій іноземки, що суперечать інтересам національної безпеки України Гончарову було примусово повернуто на територію РФ із забороною в’їзду до України терміном на три роки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1592
Читайте також
04.05.2018 10:31
Дуня Міятович
The Times of Malta, 26/04/2018, неофіційний переклад
1 325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду