У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)

У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)

15 Травня 2018
9608

У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)

9608
Служба безпеки України (СБУ) повідомляє, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости-Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») проходять обшуки, затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського.
У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)
У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)

«Співробітники Служби безпеки України спільно з Прокуратурою АР Крим розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Правоохоронці встановили, що вони використовувались країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України. Наразі відбуваються слідчі дії», – розказала прес-секретар СБУ Олена Гітлянська

У СБУ також повідомили, що мова йде про журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського. У нього вдома та в офісі видання співробітники СБУ провели обшуки. «РИА Новости» пише, що журналіста затримали на вулиці біля його будинка.

На брифінгу у Києві заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив журналістам, що «Кирило Вишинський отримав завдання від російської влади для проведення підривних інформаційних акцій в анексованому Криму, а пізніше – для підтримки "Л/ДНР". За це Вишинський отримав стабільне фінансування, і на сьогоднішній день ми можемо говорити - щомісячно 53 тисячі євро для проведення цієї діяльності. Кошти заходили з РФ у Сербію, із Сербії в Україну, і тут розподілялися Вишинським між структурами і особами, залученими ним до протиправної діяльності».

На сайті «Миротворець» повідомляється, що у 2014 році пан Вишинський був нагороджений медаллю ордена «За заслуги перед Отечеством» та «за объективное освещение событий в Крыму». Журналіст, начебто, має російське громадянство з 2015-го року.

У пана Вишинського на сторінці у Facebook зазначено, що він працює у виданні «РИА Новости-Украина», раніше працював на телеканалі ICTV, зокрема був шеф-редактором програми «Подробно с Дмитрием Киселевым». Зазначимо, що саме Дмитро Кисельов є гендиректором медіагрупи «Россия сегодня».

У 2014 році, під час Майдану, Вишинський був кореспондентом ВГТРК в Україні.

Видання «Страна.ua» опублікувало на своєму YouTube-каналі відео начебто з офісу «РИА Новости-Украина».

Сайт видання «РИА Новости-Украина» припинив оновлюватися з 9:26 15 травня 2018 року. Об 11:21 на сайті з'явилась новина «Срочно: Сотрудники СБУ ворвались в офис "РИА Новости Украина"». Інформація про те, на кого зареєстровано домен rian.com.ua, у публічному доступі є закритою, що, ймовірно, свідчить про те, що домен зареєстровано на фізичну особу (у такому разі дані приховуються як персональні).

Також ЗМІ повідомляють про обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости-Украина» Людмили Лисенко. В СБУ «Детектору медіа» цю інформацію підтвердили та додали, що загалом СБУ провела п’ять обушків у цій справі - два в офісах, три за домашніми адресами.

Нагадаємо, 12 березня СБУ провела понад 25 обшуків у різних регіонах України в осіб, «які сприяють країні-агресору в проведені антиукраїнських акцій». Серед них - журналісти.

На фото - Кирило Вишинський, скріншоти

Фото: Facebook Кирила Вишинського, скріншоти 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9608
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду