У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова

2 Червня 2018
1277

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова

1277
Український режисер Олег Сенцов, ув'язнений в російській колонії, голодує 20-й день вимагаючи від РФ звільнити всіх українських політв'язнів.
У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова
У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Олега Сенцова.

«На Майдані зібралося кількасот людей. У мікрофон зачитують імена всіх громадян України, хто з політичних мотивів утримується Росією в окупованому Криму та РФ», - повідомляє у Facebook координаторка «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак.

Як повідомлялося, акція #SaveOlegSentsov на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українців-політвязнів у Росії та на території анексованого РФ Криму, пройде 1-2 червня в 71 місті світу, в тому числі у 42 іноземних містах.

Організатори всесвітньої кампанії #SaveOlegSentsov заявляють про п'ять вимог.

Зокрема, вимога до російської влади – звільнити Сенцова та всіх політичних в'язнів; до країн «Великої сімки» – обговорити це на 44-му саміті Організації, запланованому в Канаді 8-9 червня та посприяти звільненню українських громадян з російського полону.

До уряду країни, де проводиться акція, – порушити питання щодо статусу прав людини та політв'язнів в Росії та на окупованій території Криму.

До громадян, які збираються на Чемпіонат світу з футболу до Росії, - виступити з гаслом на підтримку політв'язнів, що утримуються в РФ.

До української влади – створити посаду спеціального представника з прав українських політичних ув'язнених, які утримуються в Росії та окупованому Криму.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Наразі Сенцов перебуває у колонії в Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюз.

Російський журналіст Шура Буртін та український політв'язень Олександр Кольченко, засуджений в РФ, оголосили голодування на підтримку Сенцова.

Фото: Радіо Свобода, facebook.com/maria.tomak

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду