СБУ оприлюднила схему фінансування «РИА Новости Украина» через Сербію: за що затримали Кирила Вишинського

СБУ оприлюднила схему фінансування «РИА Новости Украина» через Сербію: за що затримали Кирила Вишинського

15 Травня 2018
3411
15 Травня 2018
21:12

СБУ оприлюднила схему фінансування «РИА Новости Украина» через Сербію: за що затримали Кирила Вишинського

3411
Служба безпеки України оприлюднила схему, за якою нібито фінансувалося інтернет-видання «РИА Новости Украина» - підрозділ російського державного медіахолдингу МИА «Россия сегодня».
СБУ оприлюднила схему фінансування «РИА Новости Украина» через Сербію: за що затримали Кирила Вишинського
СБУ оприлюднила схему фінансування «РИА Новости Украина» через Сербію: за що затримали Кирила Вишинського

Про це повідомляє сайт СБУ з посиланням на брифінг заступника голови СБУ Віктора Кононенка.

За повідомленням СБУ, співробітники СБУ спільно з Прокуратурою АР Крим встановили, що у 2014 році за вказівкою генерального директора МИА «Россия сегодня» Дмитра Кисельова керівником українського представництва цієї структури був призначений громадянин України Кирило Вишинський. За даними СБУ, пан Вишинський заснував низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РИА Новости Украина».

За даними єдиного державного реєстру, ТОВ «Інтерселект» засноване у 2015 році, власник і керівник – Кирило Вишинський, статутний фонд – 100 тис. грн., основний вид діяльності – оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність, інші види діяльності – теж пов’язані з медіа.

«Така форма побудови була застосована, насамперед, для приховування російських джерел фінансування ресурсу та зв’язку вказаної структури з московським офісом МИА “Россия сегодня», ‒ заявив Віктор Кононенко.

«Для прикриття своєї діяльності керівництво МИА “Россия сегодня” використало схему, через укладання договору про співпрацю між ТОВ “Інтерселект” і компанією, що знаходиться у столиці Сербії Белграді. Щомісяця вказана фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тисячі євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським», - повідомили в СБУ.

У СБУ також повідомили, що в матеріалах справи наявні дані бухгалтерської звітності, які «свідчать, що гроші використовувалися на потреби “РИА Новости Украина”, кошторис якого затверджувався безпосередньо в центральній редакції “Россия сегодня”».

Правоохоронці провели п’ять обшуків в офісах, які використовуються «РИА Новости Украина», та домівках окремих його працівників.

Нагадаємо, 15 травня Служба безпеки України заявила, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського. Згодом ЗМІ повідомили про обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости Украина» Людмили Лисенко. В СБУ «Детектору медіа» цю інформацію підтвердили та додали, що загалом СБУ провела п’ять обшуків у цій справі.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що затримання Кирила Вишинського пов'язане не з журналістською, а, можливо, з агентурною діяльністю.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що дії співробітників «РИА Новости Украина» підпадають під «державну зраду». Заступник голови Служби безпеки України Віктор Конононенко повідомив, що Кирила Вишинського доцільніше судити як громадянина України, хоча він має також і російське громадянство.

У Росії відреагували на затримання Кирила Вишинського погрозами вжити заходи у відповідь. При цьому, за словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Росія діятиме «напористо». Згодом Посольство Російської Федерації в Україні направило Міністерству закордонних справ України ноту протесту через обшуки та затримання в «РИА Новости Украина».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3411
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду