У Комітеті виборців розповіли, скільки політичні партії витратили на рекламу

У Комітеті виборців розповіли, скільки політичні партії витратили на рекламу

29 Січня 2018
3366

У Комітеті виборців розповіли, скільки політичні партії витратили на рекламу

3366
За рік державного фінансування з вересня 2016 року по вересень 2017 року партії сукупно витратили 436 мільйонів гривень, із яких 407 млн - кошти Держбюджету. Найбільше коштів, 109 мільйонів, партії витратили на рекламу в ЗМІ
У Комітеті виборців розповіли, скільки політичні партії витратили на рекламу
У Комітеті виборців розповіли, скільки політичні партії витратили на рекламу

Про це на міжнародній конференції «Українські політичні партії на старті виборчої кампанії» заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомив кореспондент Укрінформу.

«Найбільший відсоток коштів на рекламу витратили «Радикальна партія Олега Ляшка», «Самопоміч», «Опозиційний блок» та «Народний фронт». РПЛ витратила на рекламу 41 відсоток коштів (19 із загалом із 47 мільйонів), «Самопоміч» - 38 відсотків (39 із 104 мільйонів), «ОБ» - 33 відсотки (5 із 15 мільйонів), «НФ» - 30 відсотків (33 із 109 мільйонів), БПП - 21 відсоток», - йдеться у дослідженні КВУ.

На рекламу було витрачено більше коштів, згідно з даними КВУ, аніж на заробітну плату та оренду приміщень разом узяті. На зарплати партії витратили 57 мільйонів - 13 відсотків, на оренду приміщень 46 мільйонів - 11 відсотків, на матеріальні витрати і оплату послуг було спрямовано 66 мільйонів або 15 відсотків. На утримання місцевих організацій партії витратили лише 16 відсотків коштів - 68 мільйонів.

Згідно з дослідженням КВУ кожна четверта партія в Україні порушує законодавство і не подає до НАЗК фінансову звітність.

«Але, знову ж таки, ми вбачаємо позитивну динаміку. Якщо за перший квартал 2016 року подали звіти лише 195 партій, за другий квартал - 200, третій - 243, четвертий - 257», - зазначив пан Кошель.

За його словами, ВГО «Комітет виборців України» ініціює внесення змін до законодавства щодо анулювання реєстрації політичних партій, що регулярно не подають фінансову звітність про використання виділених коштів Держбюджету до Нацагентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, у серпні повідомлялося, що Радикальна партія Олега Ляшка витратила на рекламу в ЗМІ половину коштів, отриманих в рамках державного фінансування. Це засвідчили дані звіту РПЛ за ІІ квартал 2017 року (квітень-червень).

Майже половину всієї суми РПЛ витратила на пропагандистську діяльність: 5,8 млн. грн. – на рекламу по ТБ та 0,5 млн. грн. – на рекламу по радіо.  3,2 млн. грн. було передано ТОВ «Інформаційне агенство «112-Україна» та 1,9 млн. грн. – ТОВ «Новини 24». Кошти спрямовано на розміщення інформаційних відеоматеріалів на телеканалах. Ще 88 тис. грн. пішло на рекламу в друкованих ЗМІ.

Витрати партії на рекламу в ЗМІ суттєво перевищили кошти, які було направлено на виплату заробітної плати чи оренду приміщень. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3366
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду