Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління

Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління

21 Грудня 2017
1438

Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління

1438
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає звільнення житомирського блогера Василя Муравицького, якого звинувачують у державній зраді
Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління
Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління

Відповідна заява розміщена на сайті організації 20 грудня.

«Український журналіст Василь Муравицький, затриманий 2 серпня через звинувачення, пов'язані з сепаратизмом, є в'язнем сумління. Він знаходиться під вартою виключно за мирне здійснення свого права на свободу вираження поглядів у зв'язку з його професійною діяльністю, і його слід негайно і беззастережно звільнити», – йдеться у заяві організації.

Нагадаємо, блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йомму про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взято під варту. Пана Муравицького було арештовано без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює у державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрілансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано до суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1438
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду