detector.media
21.12.2017 12:00
Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління
Amnesty International назвала блогера Муравицького в’язнем сумління
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає звільнення житомирського блогера Василя Муравицького, якого звинувачують у державній зраді

Відповідна заява розміщена на сайті організації 20 грудня.

«Український журналіст Василь Муравицький, затриманий 2 серпня через звинувачення, пов'язані з сепаратизмом, є в'язнем сумління. Він знаходиться під вартою виключно за мирне здійснення свого права на свободу вираження поглядів у зв'язку з його професійною діяльністю, і його слід негайно і беззастережно звільнити», – йдеться у заяві організації.

Нагадаємо, блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йомму про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взято під варту. Пана Муравицького було арештовано без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює у державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрілансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано до суду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY