На Закарпатті журналістів ледь не побили місцеві мешканці та лісничий

На Закарпатті журналістів ледь не побили місцеві мешканці та лісничий

6 Листопада 2017
2955
6 Листопада 2017
11:56

На Закарпатті журналістів ледь не побили місцеві мешканці та лісничий

2955
У селі Лопухово Закарпатської області 2 листопада під час підготовки матеріалу про будівництво курорту «Свидовець» для «Радіо Свободи» журналістці Ірині Брезі та оператору Юрію Чудлаю перешкоджали та погрожували невідомі чоловіки
На Закарпатті журналістів ледь не побили місцеві мешканці та лісничий
На Закарпатті журналістів ледь не побили місцеві мешканці та лісничий

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

За словами журналістки пані Берези, під час запису синхронів зі спікерами біля місцевого лісу до знімальної групи приїхали чоловіки, які заблокували їх автомобіль, а також погрожували розтрощити техніку.

 Згодом, як повідомляє ІМІ, виявилося, що серед чоловіків був сільський голова Лопухова та лісничий, тобто – представник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Як пише ІМІ, пізніше чоловіки доводили знімальній групі, що вони мали попередити про намір проводити зйомку, а довколишня територія нібито приватна власність.

Як повідомила журналістка, на усне попередження про кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності чоловіки не реагували. Згодом, зазначила Ірина Бреза, з’ясувалося, що причиною інциденту було те, що місцеві подумали, ніби журналісти готують матеріал про незаконну вирубку лісу і це їм не сподобалося.

 «За запис синхрону на фоні цього краєвиду у Лопухово нас з Юрій Чудлай сьогодні ледь не побили лісничі із якоюсь бригадою. Екшн був ще той, все зафіксовано. Готуючи матеріал по Свидовцю, ми почали знімати місцевих, вибрали файну картинку у селі. Тут набігли якісь шалені, триповерховий мат – це льогке вступлєніє. Я вже думала, що техніку розтрощать. Виявилось, причина зовсім не у Свидовці, а в тому, що запідозрили нас у зйомках рубок лісу!» – написала пані Береза на своїй сторінці у Facebook.

Оператор Юрій Чудлай оприлюднив 3 листопада відео події. На ньому видно, як один із місцевих чоловіків кидається на оператора із палицею.

Як зазначив медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, журналістам варто максимально описати всі факти, що мали місце: «У цій ситуації найбільш схоже, що дії чоловіків можуть кваліфікуватися за статтею 345-1 Кримінального кодексу України – погроза знищення чи пошкодження майна журналістів у зв’язку з їх законною професійною діяльністю».

Нагадаємо, у жовтні 2017 року ІМІ зафіксовано 25 випадків порушень прав журналістів і свободи слова. Серед них – 10 перешкоджань журналістам, п’ять фактів погроз і залякувань, три побиття і напади, три випадки недоступу до інформації, а також по два випадки політичного та юридичного тиску.

Фото: скріншот відео Юрія Чудлай

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2955
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду