У серпні НСЖУ зафіксувала п’ять нападів на журналістів

У серпні НСЖУ зафіксувала п’ять нападів на журналістів

1 Вересня 2017
1280

У серпні НСЖУ зафіксувала п’ять нападів на журналістів

1280
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) зафіксувала за серпень 2017 року п’ять інцидентів із застосуванням фізичної сили до журналістів. У липні Спілка зафіксувала сім таких випадків
У серпні НСЖУ зафіксувала п’ять нападів на журналістів
У серпні НСЖУ зафіксувала п’ять нападів на журналістів

Про це йдеться в релізі Спілки.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначає, що безкарність за злочини проти журналістів провокує нові випадки нападів: «Для нас тема захисту прав журналістів не є політичною. Ми не говоримо, при якій владі журналістів били більше, а при якій менше. Ми говоримо, що журналісти мають право на безпечну роботу, на них ніхто не повинен тиснути і перешкоджати. Якщо тисне і перешкоджає – за це має бути відповідальність. Ми хочемо, щоб нашу професію поважали, поважали загалом журналістів. І відповідно, принаймні, щоб коли журналіст іде на роботу в редакцію, його рідні не переживали, чи він прийде додому живий і неушкоджений. Відсутність прецедентів ефективного покарання нападників на журналістів провокує нові напади».

Як повідомляє НСЖУ, інциденти сталися, зокрема, у Рівному, Житомирі, Миколаєві, Вінниці та в Одеській області.

«Постраждалі пов’язують напади зі своєю професійною діяльністю. Окремі випадки сталися безпосередньо під час виконання редакційного завдання та при свідках», – зазначено у релізі.

У Житомирі 17 серпня у центрі міста в кав’ярні на журналіста Сергія Фореста напав нібито колишній охоронець народного депутата Василь Щербаков. За словами журналіста, напад був скоєний під керівництвом депутата обласної ради, колишньої журналістки Олени Галагузи: «Вона на моїх очах дала йому вказівку і під час агресивних дій Щербакова стояла поруч і знімала напад на телефон, очікуючи моїх протиправних дій».

18 серпня у Миколаєві на Центральному ринку продавчині м’ясного відділу накинулись на журналістів ТРК «Україна», інтернет-видання NikLife Юрія Ягольника та Shipovnik.ua Олександра Чернова. Як повідомляє НСЖУ, журналісти знімали процес перевірки виконавчим директором Спілки споживачів України Максимом Несміяновим якості продуктів на ринку. На місце журналісти викликали поліцію, але заяв на продавчинь писати не стали.

В Одеській області 25 серпня увечері редактора сайту «Надднестрянская правда» Романа Варшанідзе побили троє невідомих, зупинивши його машину, коли він повертався додому. У журналіста зламане ребро та численні забої. Двоє нападників заперечують свою причетність до побиття. Журналіст пов’язує напад з професійною діяльністю, зокрема, матеріалами про осіб, пов’язаних з ім’ям народного депутата.

29 серпня під час акції протесту у мікрорайоні Сабарів на Вінничині на журналіста «Власно.Інфо» Богдана Новака по черзі накинулися троє осіб, кожен з яких завдав побоїв, незважаючи на те, що потерпілий кричав «Преса». Він перебуває в лікарні з численними забоями та зламаним носом. Порушено кримінальну справу за ст. 171 Кримінального кодексу. 

У Рівному, за повідомленням НСЖУ, постраждала журналістка Катерина Романік. За повідомленням НСЖУ, 4 серпня на у неї напала дівчина, яка бере по 30 грн з кожного автомобіля за в`їзд на територію Рівненського природного заповідника. Невідома вдарила журналістку та намагалася відібрати у неї камеру.

Медіаекспертка та виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк висловила своє здивування деякими кейсами від НСЖУ, вважаючи, що там не йшла мова про перешкоджання журналістської діяльності.

ІМІ пошире свої данні щодо наступного тижня.

Нагадаємо, за дослідженням НСЖУ, в Україні зростає рівень агресії до журналістів.За даними Інституту масової інформації (ІМІ), наразі основними агресорами і нападниками на журналістів є цивільні особи та пересічні громадяни.

У липні ІМІ зафіксував 28 випадків порушень прав журналістів та свободи слова в Україні. Найбільшу кількість порушень – по 6 – зафіксовано в двох категоріях: «перешкоджання законній журналістській діяльності» та «побиття, напади»

за даними Генеральної прокуратури України, з січня по липень 2017 року зареєстровано загалом 149 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно працівників ЗМІ. З них 14 кримінальних проваджень (з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років) були передані до суду.

Фото: iPress.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1280
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду