В Україні зростає рівень агресії до журналістів – дослідження

В Україні зростає рівень агресії до журналістів – дослідження

31 Серпня 2017
1443

В Україні зростає рівень агресії до журналістів – дослідження

1443
Ступінь прояву агресії до журналістів при виконанні ними професійних обов’язків зростає. Про це зазначають 56,6 % журналістів зі 120 анонімно опитаних респондентів. За даними Інституту масової інформації (ІМІ), наразі основними агресорами і нападниками на журналістів є цивільні особи та пересічні громадяни
В Україні зростає рівень агресії до журналістів – дослідження
В Україні зростає рівень агресії до журналістів – дослідження

Опитування проводилось в липні-серпні з ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ), повідомляє прес-служба Спілки.

Так, відповідаючи на питання «На Вашу думку, яким чином змінився, за останні три роки ступінь прояву агресії до журналістів, при виконанні ними своїх професійних обов’язків?» на значне збільшення агресії вказали 26,3 % опитаних, а позицію «скоріше збільшився» позначили 30,3%.

НСЖУ повідомляє, що більшість журналістів у анкетах вказують, що проблеми агресії містяться не у поведінці самих журналістів, а виникають через зацікавленість певних кіл або груп. Натомість, за повідомленням Спілки, правоохоронні органи демонструють неспроможність до розслідування не тільки злочинів проти журналістів, а й загалом до протистояння хвилі злочинності в державі.

«Ми в НСЖУ вважаємо, що влада і правоохоронці мають публічно звітувати перед громадськістю за розслідування злочинів проти журналістів, адже відсутність справедливості, системна безкарність – це пряма відповідальність правоохоронців», – прокоментував результати досліджень голова Спілки Сергій Томіленко.

Як повідомила «Детектору медіа» медіаекспертка та виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, наразі основними агресорами і нападниками на журналістів є цивільні особи та пересічні громадяни.

 «І ця тенденція триває з 2014 року, коли почалася інформаційна війна. У той же час, якщо поглянути на цифри за останні три роки, то рівень саме фізичної агресії щодо журналістів поступово падає, або, в залежності від регіону, лишається на тому самому рівні. Так, з початку 2017 року, ІМІ зафіксував 15 нападів на журналістів – для порівняння, у 2016 було скоєно 30 нападів, у 2015 – 58, 2014 – 286. У той же час, рівень перешкоджань законній професійній діяльності коливається не дуже суттєво. За сім місяців 2017 року ІМІ зафіксував 48 перешкоджань (для порівняння, у 2016 – 107, у 2015 – 100, 2014 – 150)», – прокоментувала пані Романюк.

Нагадаємо, за даними Генеральної прокуратури України, з січня по липень 2017 року зареєстровано загалом 149 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно працівників ЗМІ. З них 14 кримінальних проваджень (з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років) були передані до суду.

 

Фото: rodina-peniaze.sk

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1443
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду