«Репортери без кордонів» закликали негайно звільнити блогерів Муравицького і Неделяєва

«Репортери без кордонів» закликали негайно звільнити блогерів Муравицького і Неделяєва

9 Серпня 2017
2245

«Репортери без кордонів» закликали негайно звільнити блогерів Муравицького і Неделяєва

2245
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders - RSF) закликає до негайного звільнення журналіста російських медіа Василя Муравицького, затриманого українськими державними органами, і Едуарда Неделяєва, блогера, засудженого на 14 років в'язниці проросійськими сепаратистами в місті Луганську на сході України.
«Репортери без кордонів» закликали негайно звільнити блогерів Муравицького і Неделяєва
«Репортери без кордонів» закликали негайно звільнити блогерів Муравицького і Неделяєва

Про це йдеться у повідомленні Two more victims of information war in Ukraine на сайті організації.

«Ми всі знаємо про деструктивний ефект пропаганди і її роль в трагічних подіях, які відбулися в Україні, але сам факт роботи на медіа, який висловлюють погляди, які ви не підтримуєте, не повинен стати причиною для криміналізації діяльності. Очевидно, що з розпалюванням ненависті чи насильства потрібно боротися, але тільки на базі певних доказів і поважаючи міжнародні закони. Судячи з доказів, які ми маємо зараз, затримання Василя Муравицького не є ані необхідним, ані адекватним кроком. Ми закликаємо до його негайного звільнення», - заявив Йоганн Бір, голова бюро RSF по Европі і Центральній Азії.

У повідомленні організації також йдеться про засудженого в ОРЛО луганського блогера Едуарда Неделяєва і затриманого у Донецьку сепаратистами ОРДО журналіста і блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

Нагадаємо, 21 листопада 2016 року в Луганську зник блогер Едуард Нєделяєв (Edward Ned). Пізніше стало відомо, що його затримали бойовики так званого «Міністерства державної безпеки ЛНР». Блогер писав про життя міста та ІТ. Згодом російський телеканал оприлюднив відео затримання блогера.

28 липня так званим «військовим судом "ЛНР"» блогеру Едуарду Неделяєву ( Edward Ned) винесено вирок – 14 років позбавлення волі.

4 серпня радник голови Служби безпеки України (СБУ) Юрій Тандіт підтрвердив інформацію про те, що в підконтрольному проросійським сепаратистам Луганську засудили до 14 років тюремного ув’язнення блогера Едуарда Неделяєва. За словами пана Тандіта, блогер офіційно визнаний заручником сепаратистів і він є у списках на обмін в рамках Мінських домовленостей.

Нагадаємо, 1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста, який публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йомму про підозру в державній зраді. Житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював тенденційні публікації. Тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер, іноді «інформаційному найманцю» дозволялося самому обирати тему. Гонорари за публікації зловмисник отримував через міжнародні системи онлайн-розрахунків.

3 серпня стало відомо, що в Житомирі на два місяці взято під варту 32-річного блогера, який підозрюється у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність України. Його було арештовано без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює у державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду