Міжнародний Комітет із захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від «тиску» СБУ

Міжнародний Комітет із захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від «тиску» СБУ

19 Вересня 2017
1821
19 Вересня 2017
15:57

Міжнародний Комітет із захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від «тиску» СБУ

1821
Міжнародний Комітет із захисту журналістів (CPJ) стурбований діями Служби безпеки України, яка «створює значну загрозу свободі преси в Україні»
Міжнародний Комітет із захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від «тиску» СБУ
Міжнародний Комітет із захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від «тиску» СБУ

Про це йдеться в листі організації президентові України Петрові Порошенку.

«Принаймні у семи інцидентах, зафіксованих CPJ за останні два місяці, СБУ висувала виданням та журналістам політично мотивовані звинувачення, які є відповіддю на публікації з критикою влади», - цитує лист CPJ «Українська правда».

Першим у листі згадується візит співробітників СБУ до редакції УП 14 вересня, коли співробітник спецслужби зажадав від головної редакторки видалити статтю з критикою української влади.

Також CPJ висловлює обурення з приводу «тиску СБУ» на інтернет-видання «Страна» та медіа-холдинг «Вести».

Міжнародний комітет нагадує і про справу житомирського репортера Василя Муравицького, якого з 1 серпня тримають за гратами, звинувачуючи в антидержавних діях. «Якщо доведуть його провину, Муравицькому, який писав про політику, анексію Криму та війну на Донбасі, загрожує до 15 років ув'язнення», - йдеться у листі.

Не оминув CPJ своєю увагою і закордонних журналістів, яких СБУ видворило з України у серпні за підозрою у пропагандистській діяльності. Йдеться про російських медійників Тамару Нерсесьян і Ганну Курбатову, а також іспанців - Мануеля Анхель Састре й Антоніо Памплієґу.

У CPJ підкреслили, що влада в Україні розділяє пресу на дружню та ворожу для держави, а така практика стримує розвиток у країні сучасної європейської демократії. СБУ грає важливу роль у національній безпеці України, проте важливо, щоб вона утримувалася від переслідування засобів масової інформації та будь-якого тиску на журналістів через їхню роботу, наголошується в зверненні.

«Ми закликаємо Вас забезпечити, щоб журналісти могли вільно працювати, не боялися репресій і відчували надійний захист своїх професійних дій», - йдеться у листі на ім’я глави українськогої держави.

Нагадаємо, перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила, що Представникові ОБСЄ із захисту свободи СМИ Арлему Дезіру передали позицію Міністерства інформаційної політики України (МІП), що свобода слова є ключовою для відомства і що місія МІП – це захист журналістів. Натомість ОБСЄ прагне обговорювати із українською стороною всі виклики свободі слова, які з’являються під час захисту національної безпеки України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1821
Читайте також
14.08.2017 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
4 774
09.08.2017 16:15
Артем Захарченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
3 689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду