В Італії вперше допитали українського нацгвардійця, затриманого за підозрою в убивстві італійського фотокореспондента

В Італії вперше допитали українського нацгвардійця, затриманого за підозрою в убивстві італійського фотокореспондента

18 Липня 2017
2155

В Італії вперше допитали українського нацгвардійця, затриманого за підозрою в убивстві італійського фотокореспондента

2155
Захист наполягає на виїзді на місце події – на гору Карачун поблизу Слов'янська
В Італії вперше допитали українського нацгвардійця, затриманого за підозрою в убивстві італійського фотокореспондента
В Італії вперше допитали українського нацгвардійця, затриманого за підозрою в убивстві італійського фотокореспондента

У понеділок, 17 липня, пройшов перший допит Віталія Марківа, 28-річного нацгвардійця, затриманого 30 червня у Болоньї за підозрою в умисному вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі в травні 2014 року поблизу Слов'янська.

Про це повідомляє ВВС Україна.

На попередніх засіданнях підозрюваний скористався правом на мовчання через зміну адвоката. Нині Марківа захищає відомий правник Раффаеле делла Валле.

Питання зміни запобіжного заходу наразі не порушувалося, повідомив журналістам захист.

Допит тривав шість годин і був дуже деталізованим.

Сторона захисту, яка наполягає на невинуватості Марківа, надала свої пояснення та отримані з України документи.

По-перше, твердить захисник, Марків на той час був не командувачем, а солдатом Нацгвардії, отже, не міг віддавати наказів. По-друге, його батальон не мав у своєму розпорядженні мінометів.

Крім того, наголошує Раффаеле делла Валле, з позиції, де перебував Марків, він навіть не міг бачити підніжжя гори, де загинули журналісти.

Саме через це сторона захисту особливо наполягає на виїзді на місце події, на гору Карачун поблизу Слов'янська, на той час окупованого.

«Тільки там можна зрозуміти всю складність справи, - заявив адвокат, - Йдеться ж не про рівний стадіон діаметром 100 метрів, а про гору окружністю в кілька кілометрів, відстані там є значними. Я попросив також, щоб були заслухані свідків бойові товариші Марківа, які були поряд з ним і можуть розповісти про обставини».

Сторона обвинувачення своєю чергу стверджує, що Марків на той час був командувачем і що він та інші особи «знали, що йдеться про журналістів, й саме у них і цілилися».

За інформацією італійської преси, обвинувачення говорить про велику кількість - до 30 - мінометних ударів, а також про «значний проміжок часу, в який вони були завдані».

Долучені до справи й фотографії, зроблені Андреа Роккеллі в день загибелі.

Свідками обвинувачення є французький журналіст Вільям Роглон, що вцілів під час того обстрілу, та два італійських журналісти, які нібито спілкувалися з Марківим телефоном.

Свідки захисту також є, але їхні імена поки що не розголошуються. Як зазначає Раффаеле делла Валле, на його заклик до очевидців вже відгукнулися кілька людей, і упродовж серпня захист має намір провести власне розслідування.

У наступні 10 днів суддя має або дозволити виїзд на місце події або ж оголосити фазу розслідування закритою і розпочати власне процес.

Очікується, що сьогодні, 18 липня, Віталій Марків уперше від дня арешту побачиться з рідними.

На цей час його двічі відвідували представники консульства України у Мілані, за словами яких, умови утримання є прийнятними.

Віталій Марків має громадянство як України, так і Італії. Оскільки італійські закони не виключають подвійного громадянства, то ув'язнений може користуватися консульською підтримкою з українського боку.

Військового затримали в італійському аеропорту. У Нацгвардії повідомляли, що він поїхав до Італії під час відпустки.

Напередодні генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що Україна депортувала до Італії громадянина цієї країни, якого підозрюють у масщтабних схемах з відмивання грошей.

ГПУ сподівається, що це сприятиме поверненню Віталія Марківа до України.

Нагадаємо, поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область). У матеріалі газети La Repubblica йдеться, що затриманий громадянин українського походження мешкав в Італії, поїхав в Україну в кінці 2013 року, став учасником подій Євромайдану в Києві. Після цього він вступив до одного з добровольчих батальйонів, включених до Національній гвардії.

Фото: mvs.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2155
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 965
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду