Ініціатива «На суд за доступ» допомогла чотирьом журналістам

Ініціатива «На суд за доступ» допомогла чотирьом журналістам

11 Липня 2017
1259

Ініціатива «На суд за доступ» допомогла чотирьом журналістам

1259
Три судових позови та дві апеляційні скарги щодо захисту права на доступ до публічної інформації підтримано станом на 10 липня за ініціативою «На суд за доступ”», яка компенсує витрати на судовий збір. Загальна сума зібраних коштів – понад 4 тисячі грн.
Ініціатива «На суд за доступ» допомогла чотирьом журналістам
Ініціатива «На суд за доступ» допомогла чотирьом журналістам

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Першим позовом, підтриманим ініціативою, став позов журналістки видання «Українська правда» Тетяни Козирєвої до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ «Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”» копії договорів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge.

Також ініціатива підтримала позов журналіста порталу «Четверта влада» Юрія Горбача проти Волинської обласної ради, яка відмовилася надавати інформацію про те, як її голова облради Ігор Палиця відвідує своє робоче місце.

Третій позов – луцької журналістки Аріни Крапки до благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» через ненадання інформації на запит щодо звітів про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року.

Крім того, ініціатива підтримала апеляційну скаргу журналіста Горбача на рішення Волинського окружного адміністративного суду, який відмовив йому у задоволенні позову проти Волинської обласної ради щодо надання інформації про відвідування головою ради Ігорем Палицею свого робочого місця та про перебування його у відпустках, відрядженнях і на лікарняних з часу обрання на посаду.

Також підтримано апеляційну скаргу головної редакторки «Доступу до інформації» Лесі Ганжі на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив їй у задоволенні позову про неправомірну відмову СБУ надати на запит результати перевірки внутрішньо переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати.

Як повідомила організаторка ініціативи активістка, журналістка та представниця ІМІ у Чернівецькій області Надія Вірна, наразі до ініціативи долучилось 15 благодійників, які зголосились надати на компенсацію збору від 100 грн до 100 доларів.

«Серед благодійників є бізнесмени, громадські активісти. Зокрема, є чотири місцевих бізнесмени, які готові оплатити судовий збір журналістів та активістів у позовах щодо доступу до публічної інформації», – розповіла вона.

Також пані Вірна повідомила, що планується створення сайту, де буде зібрано всі справи ініціативи.

Звертатись до Надії Вірної (virnadiia@gmail.com або у мережі Facebook). Про судові справи та перемоги читайте в соцмережах за хештегом #насудзадоступ.

 

Як писав «Детектор медіа», журналісти, активісти, які планують подати позов до органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування щодо захисту права на доступ до публічної інформації, можуть отримати кошти на сплату судового збору. Наразі ця сума складає 551 грн. Кошти для компенсації вартості судового збору надаватиме ініціатива «На суд за доступ».

 Крім того, у квітні українські ГО підписали Меморандум за зниження судового збору по доступу до інформації. Наразі збір підписів триває

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1259
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду