Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа програла суд СБУ і готує апеляцію

Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа програла суд СБУ і готує апеляцію

12 Червня 2017
1688
12 Червня 2017
15:26

Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа програла суд СБУ і готує апеляцію

1688
Окружний адміністративний суд Києва повністю пристав на аргументи Служби безпеки України (СБУ) і відмовив у задоволенні позову Лесі Ганжі, головного редактора «Доступу до правди», в якому йшлося про неправомірну відмову СБУ надати на запит результати перевірки внутрішньо-переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати, зокрема скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБ, що проходили у 2016 році. Редакція готує апеляцію
Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа програла суд СБУ і готує апеляцію
Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа програла суд СБУ і готує апеляцію

Про це йдеться на сайті «Доступу до правди».

«Згідно письмових заперечень СБУ витребувана в запиті інформація є результатом оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності Служби безпеки України, на підставі якої в подальшому було порушено 46 кримінальних проваджень», –  ідеться у постанові суду.

Також у вердикті суду мовиться, що враховуючи зазначене, суд прийшов до висновку, що запитувані документи відносяться до інформації з обмеженим доступом у зв’язку із тим, що їх надання може завдати шкоди досудовому розслідуванню.

«Мене як запитувача не цікавили «відомості досудового розслідування», а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України», –  ідеться у позові редактора «Доступу до правди».

Юрист ГО «Плафторма прав людини»,  Олександр Бурмагін, який здійснює юридичне підтримку позову пані Ганжі, зазначив що дане рішення важко назвати юридичним аналізом спору між запитувачем і розпорядником.

«Суд першої інстанції повністю пристав на аргументи та позицію СБУ і жодним чином навіть не спробував співставити аргументи сторін. Два питання із запиту стосуються суто статистичних, знесоблених цифр, які ніяк не можуть мати відношення до конкретних кримінальних справ. Сподіваємось, апеляційна інстанція надасть більш розгорнуту відповідь щодо права на доступ до публічної інформації», – сказав пан Бурмагін.

Нагадаємо, редактор «Доступу до правди» Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії СБУ та зобов’язати її надати інформацію на запит. Позов було подано 14 листопада, суд ухвалив, що провадження буде скороченим, розглядатиметься суддею одноособово, без проведення засідання та виклику сторін в суд.

 

На фото - Леся Ганжа

Фото: MediaLab Online

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1688
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду