Міноборони призупинило програму Embedded journalists – прес-служба

Міноборони призупинило програму Embedded journalists – прес-служба

12 Травня 2017
2754

Міноборони призупинило програму Embedded journalists – прес-служба

2754
Міністерство оборони України призупинило проект Еmbedded journalism, який передбачає закріплення інозменого журналіста за військовою частиною в зоні АТО.
Міноборони призупинило програму Embedded journalists – прес-служба
Міноборони призупинило програму Embedded journalists – прес-служба

Про це «Детектору медіа» повідомила начальниця управління комунікацій і друку Міноборони Оксана Гаврилюк.

«З початку року журналісти цей проект не відвідували. Зараз цей проект призупинено за рішенням міністра, тому що за правилом цього проекту журналісти мають бути прикомандировані на цілий тиждень до одного підрозділу, а вони не виявляють такого бажання, – сказала вона. – Коли відбувалися там надактивні бойові дії і вони були в одному підрозділі, їм було цікаво. Потім цікавість у них зникла, і вони бажають кожен день працювати в різних місцях. А якщо ми їх прикомандировуємо на тиждень, то вони мають змогу пересуватися тільки в складі підрозділу. Це їх не влаштовує».

За словами пані Гаврилюк, офіційного документа щодо закриття або призупинення проекту немає.

Пані Гаврилюк повідомила, що з початку 2017 року до Міністерства оборони щодо участі в проекті звернень не було: «До нас ніхто не звертався. Було одне звернення групи, але на той момент вона вже приїхала в район проведення АТО і тільки тоді попросилася взяти участь. Я їм пояснила, що це певний час, бо проект передбачає перевірку контррозвідкою. Вони сказали, що не мають часу на це та будуть працювати у тих локаціях, де забажають».

За її словами, якщо будуть звернення від іноземних журналістів щодо участі у проекті, то буде порушуватися питання про його відновлення.

Нагадаємо, сам проект передбачає включення журналіста протягом певного часу в життя підрозділу сил АТО на передовій. Зокрема, перебування разом з військовослужбовцями під час бойових дій протягом тижня.

У своєму блозі екс-заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова, яка опікувалася у відомстві програмою Еmbedded journalism, пише, що протягом останніх місяців отримувала звернення від зарубіжних ЗМІ щодо сприяння направлення їх представників в район АТО в рамках програми Embedded journalists. За її словами, журналісти скаржилися на «блокування проекту деякими посадовцями».

«Кількість відвідувань передової в зоні АТО представниками іноземних ЗМІ зменшилася. Процедура оформлення стала більш тривалою. Пізніше надійшла неофіційна інформація від "силовиків", що вони зацікавлені закрити проект взагалі», – написала пані Попова та зазначила, що знає про, як мінімум, п’ять відмов різним ЗМІ в наданні можливості працювати в проекті Embedded journalists.

На своїй сторінці у Facebook вона оприлюднила скріншот листування з одним із журналістів, якому «так і не відповіли і не надали можливість узяти участь у програмі».

Як повідомив «Детектору медіа» заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко, з середини минулого року всі важелі проекту перейшли до Міноборони. Крім того, він не знав про те, що проект з початку року не працює.

«Нічого я не знаю. Я з нею (Оксаною Гаврилюк – ДМ) спілкувався місяць тому. Я їй передавав одного з журналістів. – сказав він. – Це дуже дивна новина, я поговорю сьогодні з Юрієм Стецем, тому що ми абсолютно відпрацьовуємо і всіх журналістів передаємо Мінобороні».

За його словами, з початку року до Міністерства не було звернень від іноземних журналістів щодо участі у проекті.

«Таких звернень, що саме за Embedded journalists, щоб пожити тиждень у військових частинах, не було. Такого я не пам’ятаю. Були звернення про те, що потрібно поїхати та відзняти якогось генерала, лейтенанта, взяти коментар, зняти як стріляють гаубиці, і поїхати назад. Це не Embedded journalists. Це просто акредитація», – пояснив він.

За словами пана Біденка, якщо попиту на участь у проекті не буде, то «очевидно, немає сенсу говорити про те, що проект має право існувати як якась державна програма».

«Всі, хто хочуть реалізувати себе за програмою Embedded journalists, тобто проживання, закріплення за військовою частиною, вони це можуть зробити. Перепон немає взагалі, –  сказав він. – Якщо ми бачимо, що, умовно, п’ять журналістів різних видань хочуть (узяти участь у проекті – ДМ), то ми проект з Міноборони запускаємо».

На сайтах МІПу та Міноборони інформація про програму залишилася, а також є приклади деяких матеріалів журналістів.

Нагадаємо, 29 травня 2015 року Міністерство оборони України спільно з Міністерством інформаційної політики України розпочали конкурс на участь у експерименті Embedded journalists.

Статус Embedded journalists передбачає підписання контракту між журналістом, ЗМІ і Міністерством оборони України про нерозголошення державних таємниць та інформації, яка може загрожувати інформаційній безпеці України. З журналістом має постійно працювати прес-офіцер.

Як писав «Детектор медіа», у зоні проведення антитерористичної операції планується запровадження дворівневої акредитації. Охочі отримати акредитацію на лінію зіткнення, муситимуть пройти триденне навчання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2754
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду