У суді в справі Миколи Семени свідок заявив, що кримський журналіст «закликав до блокади півострова»

У суді в справі Миколи Семени свідок заявив, що кримський журналіст «закликав до блокади півострова»

10 Травня 2017
2128

У суді в справі Миколи Семени свідок заявив, що кримський журналіст «закликав до блокади півострова»

2128
У підконтрольному Кремлю Залізничному районному суді Сімферополя в окупованому Криму 10 травня триває засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени. Сторона звинувачення допитала решту свідків, заявлених прокурором, і суд приступив до вивчення матеріалів справи.
У суді в справі Миколи Семени свідок заявив, що кримський журналіст «закликав до блокади півострова»
У суді в справі Миколи Семени свідок заявив, що кримський журналіст «закликав до блокади півострова»

Про це повідомляє «Крим. Реалії».

Серед допитаних 10 травня свідків – Марія Костюк, спеціалістка фонду медичного страхування. Співробітники ФСБ Росії залучили її як поняту при огляді сторінок сайту «Крим.Реалії», де був опублікований матеріал Миколи Семени, за який російська влада переслідує журналіста.

«Мене залучили як поняту для фіксації оперативно-розшукових заходів. Більше я нічого не пам'ятаю, це було давно», – пояснила Марія Костюк.

Відповідаючи на питання, вона розповіла, що влітку 2015 року на вулиці до неї підійшов співробітник ФСБ і запропонував бути понятою у справі Семени. Подробицями справи вона не цікавилася, але протокол огляду сторінок «Крим.Реалії» підписала.

Пізніше її допитував слідчий, який вів справу журналіста. Костюк у суді заявила, що вона прочитала протокол допиту, але не використовувала технічних термінів, які є в тексті. На питання адвоката Семени Олександра Попкова про те, чи дійсно вона говорила зафіксоване в протоколі допиту, Костюк зазначила, що не пам'ятає.

«Це одна справа, у рамках якої було складено протокол. Я лише підтвердила своїм підписом факт присутності на ОРЗ (оперативно-розшукових заходах), я не повинна була називати всі ці назви», – пояснила свідок свій підпис під протоколом, частина якого була написана не з її слів.

Другим свідком виступив Сергій Мєшковой, який назвав себе журналістом.

«Мене викликали на допит у ФСБ, де попросили охарактеризувати Семену і його творчість. Мені зателефонували з ФСБ, запитали, чи я знаю Семену. Я відповів, що так. «Можете прийти?» Прийшов. Мені сказали: «З'явилася низка публікацій на Крим.Реалії, чи вважаєте ви причетним до них Семену?» Я тоді читав Крим.Реалії, багато співпрацював з Семеною, міг припустити, що тексти належать йому», – розповів свідок.

Раніше на допиті Сергій Мєшковой охарактеризував статті Семени, як «тенденційні». Свідок також заявив, що в матеріалах журналіста містився прямий заклик до блокади півострова, яка «могла б завдати колосальної шкоди мільйонам жителів Криму».

Після завершення допиту обвинувачення розпочало зачитувати матеріали справи.

Як повідомляв «Детектор медіа», попереднє засідання суду у справі Миколи Семени перенесли через неявку свідків обвинувачення, яких суд постановив привести примусово на сьогоднішнє засідання.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.  

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільненняКриму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

18 квітня відбулося чергове засідання у кримінальній справі Семени. На допит з'явився лише один свідок – Юлія Кожем'якіна, яка розповіла, що була понятою під час огляду сторінки інтернет-видання з матеріалом Миколи Семени. При цьому свідок не змогла відповісти на запитання адвокатів щодо обставин цього огляду публікації.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

На фото - Микола Семена

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2128
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду