Керівництво ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави

Керівництво ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави

25 Квітня 2017
1373

Керівництво ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави

1373
Затримана напередодні на території Рівненьскої області знімальна група телеканалу ZIK повернулася до Києва і продовжує роботу над программою «Стежками війни». Всі працівники знімальної групи програми проходять у відкритій СБУ справі виключно як свідки, йдеться у повідомленні прес-служби каналу.
Керівництво ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави
Керівництво ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави

Телеканал стверджує, що між журналістами знімальної групи ZIK та військовослужбовцями частини, що знаходиться неподалік від місця зйомок, виникло непорозуміння.

«Команда програми «Стежками війни» справді має в розробці кілька тем, одна з яких привела знімальну групу до селища Оржів у Рівненській області. До журналістів програми надійшла інформація про незаконне вирубування лісів, що знаходяться у підпорядкуванні Міністерства оборони України, зокрема низки лісових господарств у Рівненській області. Аби перевірити інформацію, було прийнято редакційне рішення провести зйомки лісгоспів з повітря – квадрокоптером з території, яка не є огородженою і не містить жодних знаків, що обмежують пересування.

Однак саме після тестового вильоту квадрокоптера в одному з лісгоспів журналістів на загальнодоступній для пересування цивільних осіб ділянці затримали: спершу – військовослужбовці та працівники військової частини, а пізніше – представники Служби безпеки України. На місце події також прибула патрульна поліція, яка взяла письмові пояснення у всіх учасників події», - повідомляє канал.

За словами журналіста Андрія Стельмаха та оператора Олега Палямара, за першою вимогою військових, а потім представників СБУ, вони надали документи, які засвідчували їхні особи та місце роботи, а також всі письмові та усні пояснення. Окрім того, на вимогу представників Служби безпеки журналісти надали усі наявні у них фото- та відеоматеріали.

Керівництво медіахолдингу ZIK заявляє, що ані журналісти програми «Стежками війни», ані телеканал ZIK не мали на меті скоєння жодних злочинів проти держави або, тим паче, диверсії. Метою програми є викриття проблем українського оборонного сектору, сприяння їхньому вирішенню, а отже й зміцненню обороноздатності країни в часи війни. Всі інформаційні продукти каналу спрямовані виключно на поширення правдивої  інформації про соціально важливі теми.

Нагадаємо, вчора, 24 квітня, телеканал ZIK повідомив про затримання знімальної групи програми «Стежками війни» у Рівненській області, неподалік смт. Оржів. Журналістів, начебто, було затримано за адміністративне порушення. Управління СБУ в Рівненській області підтверджує з посиланням на поліцію затримання знімальної групи. Нацполіція Рівненщини заявляє, що не має інформації про затримання журналістів.

СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

25 квітня стало відомо, що журналістів відпустили і вони повертаються до Києва. Про це «Детектору медіа» повідомила керівниця Департаменту журналістських розсідувань каналу ZIK Дарина Шевченко.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що звинувачення СБУ в підготовці диверсії на адресу журналістів програми «Стежками війни» телеканалу ZIK буде важко довести. Водночас вона закликала журналістів професійно виконувати свої обов’язки.

На фото - журналіст Андрій Стельмах

Фото: ZIK

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Читайте також
25.04.2017 15:21
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
6 377
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду