Оксана Романюк вбачає в діях журналістів ZIKу професійну недбалість, а не диверсію

Оксана Романюк вбачає в діях журналістів ZIKу професійну недбалість, а не диверсію

25 Квітня 2017
1949

Оксана Романюк вбачає в діях журналістів ZIKу професійну недбалість, а не диверсію

1949
Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що звинувачення СБУ в підготовці диверсії на адресу журналістів програми «Стежками війни» телеканалу ZIK буде важко довести. Водночас вона закликала журналістів професійно виконувати свої обов’язки
Оксана Романюк вбачає в діях журналістів ZIKу професійну недбалість, а не диверсію
Оксана Романюк вбачає в діях журналістів ZIKу професійну недбалість, а не диверсію

Про це пані Романюк сказала у коментарі «Детектору медіа».

Вона назвала дії журналістів каналу ZIK, які знімали сюжет на Рівненщині, «професійною недбалістю».

«Звинувачення, які їм пред’явлені, насправді не мають стосунку до реальності. І, насправді, це буде складно довести, тому що це дійсно діючі журналісти і це точно не диверсія, а скоріше поверхневість, професійна недбалість. – сказала пані Ромнаюк. – Я думаю, що там нема диверсії. СБУ не вдасться навіть довести це».

Пані Романюк зазначила, що журналісти ZIKу знали, що знімають особливий об’єкт і що до них може бути особлива увага, але проігнорували застереження колег.

«Наскільки я знаю, при підготовці цього сюжету журналістка консультувалася з колегами, і вони їй вказували на те, що йдеться про режимний об’єкт, що там має бути спеціальний режим зйомки. Ми не побачили, що журналісти взяли це до уваги і повністю це проігнорували. – сказала вона. – У них має бути хороша підстава, дуже особливий аргумент для того, щоб займатися такою діяльністю».

Крім того, пані Романюк зазначила, що усім журналістам необхідно надати роз’яснення щодо правил фільмування, роботи на території особливих об’єктів. Вона вважає, що відповідні правила мають бути у Міністерства оборони України. ІМІ звернувся до оборонного відомства з проханням надати ці роз’яснення для публічного оприлюднення. Водночас вона закликає всіх журналістів краще готуватися до роботи над своїми матеріалами та знати законодавство України.

«Обов’язковим для журналістів є знання інформаційного законодавства. Якщо ти професійний журналіст, то й маєш працювати професійно. Тим більше, в Україні йде війна. Дуже важливо висвітлювати в ЗМІ ситуацію, що стосується забезпечення військових частин і так далі, але якщо ця ситуація буде висвітлюватися недостовірними, скандальними методами, то достовірність, важливість такої інформації буде падати в очах суспільства, і буде падати репутація журналістської спільноти. Це все дуже пов’язано», – сказала пані Романюк. 

Нагадаємо, вчора, 24 квітня, телеканал ZIK повідомив про затримання знімальної групи програми «Стежками війни» у Рівненській області, неподалік смт. Оржів. Журналістів, начебто, було затримано за адміністративне порушення. Управління СБУ в Рівненській області підтверджує з посиланням на поліцію затримання знімальної групи. Нацполіція Рівненщини заявляє, що не має інформації про затримання журналістів.

СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

25 квітня стало відомо, що журналістів відпустили і вони повертаються до Києва. Про це «Детектору медіа» повідомила керівниця Департаменту журналістських розсідувань каналу ZIK Дарина Шевченко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1949
Читайте також
25.04.2017 15:21
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
6 382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду