В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ

В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ

6 Березня 2017
1364

В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ

1364
Під час регіональної дискусії у Одесі «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», який за участі міжнародних експертів організувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у співпраці з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа, йшлося про те, що в Україні є неприйнятною розповсюджена практика перешкоджання журналістів у виконанні ними своїх професійних обов’язків.
В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ
В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами учасників дискусії, мова йде не лише про політиків, які можуть перешкоджати журналістській роботі, а й про звичайних людей, котрі можуть погрожувати працівникам ЗМІ, відбирати мікрофони, ламати апаратуру. Інформація ж про належне розслідування правоохоронними органами і покарання за ці злочини відсутня.

Христина Синічків, журналістка з Миколаєва (телеканал ТАК ТВ) наголосила: проблема в тому, що багато високопосадовців, політиків не відчувають відповідальності за свої дії.

«Вони можуть обзивати нас різними словами, виставляти з засідань депутатських комісій, коли їм треба вирішувати якісь свої питання», – зазначила журналістка.

На її думку, було б доцільно, якби НСЖУ спільно з ОБСЄ розробили методички для представників правоохоронних органів, чиновників, рядових співробітників тих чи інших установ щодо взаємодії зі ЗМІ. У той же час, самим журналістам варто солідаризуватися.

«Якщо ми будемо частіше описувати проблеми, з якими стикаємося, імовірно, що хтось і замислиться над відповідальністю», – сказала Христина Синічків.

У тому, що журналісти мають здійснювати контроль над випадками перешкоджання професійній діяльності колег, переконаний і в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко.

«У нас дуже низький рівень культури сприйняття журналістів. І навіть на побутовому, тим більше, на політичному рівні, багато хто може дозволити собі перешкоджати роботі журналістів, відбирати мікрофони, пошкоджувати аппаратуру. Наша основна проблема у тому, що ми озвучуємо проблему і переключаємося. А ми маємо здійснювати контроль над розслідуванням, над якістю справ у суді. На сьогодні сказати, що є  успішний прецедент покарання за перешкоджання журналістській роботі ми не можемо», - сказав він.

Радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров наголосив: незгода з редакційною політикою видання не повинна виливатися в насильство. ОБСЄ фіксує численні порушення прав журналістів, більшість випадків сталася в часи 2013-2014 років.

 «У держави є зобов’язання забезпечувати права журналістів. Це необхідна умова для реалізації  права громадян на свободу вираження», – зазначив експерт.

Також учасники дискусії наголошували, що і самі журналісти можуть убезпечити себе від багатьох неприємних випадків, якщо дотримуватимуться професійної етики.

«Позиція Європейської федерації журналістів – це захист професійної, серйозної, відповідальної журналістики як блага для суспільства. Ми нагадуємо про обов’язок журналістів. Разом з ОБСЄ ми посвятили багато часу обговоренню проблеми фейкових новин, пропаганди. Вважаємо, що журналісти мають лишатися професіоналами в будь-якій ситуації», – прокоментувала віце-президент ЄФЖ Надія Ажгіхіна.

Нагадаємо, за інформацією Генеральної прокуратури України, у 2016 році до суду з обвинувальним актом направлено 30 кримінальних проваджень щодо порушень прав журналістів –та одне – з угодою про примирення.

На фото - під час діскусії

Фото: прес-служба НСЖУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1364
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду