detector.media
06.03.2017 19:05
В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ
В Україні немає жодного успішного прецедента покарання за перешкоджання журналістам - НСЖУ
Під час регіональної дискусії у Одесі «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», який за участі міжнародних експертів організувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у співпраці з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа, йшлося про те, що в Україні є неприйнятною розповсюджена практика перешкоджання журналістів у виконанні ними своїх професійних обов’язків.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами учасників дискусії, мова йде не лише про політиків, які можуть перешкоджати журналістській роботі, а й про звичайних людей, котрі можуть погрожувати працівникам ЗМІ, відбирати мікрофони, ламати апаратуру. Інформація ж про належне розслідування правоохоронними органами і покарання за ці злочини відсутня.

Христина Синічків, журналістка з Миколаєва (телеканал ТАК ТВ) наголосила: проблема в тому, що багато високопосадовців, політиків не відчувають відповідальності за свої дії.

«Вони можуть обзивати нас різними словами, виставляти з засідань депутатських комісій, коли їм треба вирішувати якісь свої питання», – зазначила журналістка.

На її думку, було б доцільно, якби НСЖУ спільно з ОБСЄ розробили методички для представників правоохоронних органів, чиновників, рядових співробітників тих чи інших установ щодо взаємодії зі ЗМІ. У той же час, самим журналістам варто солідаризуватися.

«Якщо ми будемо частіше описувати проблеми, з якими стикаємося, імовірно, що хтось і замислиться над відповідальністю», – сказала Христина Синічків.

У тому, що журналісти мають здійснювати контроль над випадками перешкоджання професійній діяльності колег, переконаний і в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко.

«У нас дуже низький рівень культури сприйняття журналістів. І навіть на побутовому, тим більше, на політичному рівні, багато хто може дозволити собі перешкоджати роботі журналістів, відбирати мікрофони, пошкоджувати аппаратуру. Наша основна проблема у тому, що ми озвучуємо проблему і переключаємося. А ми маємо здійснювати контроль над розслідуванням, над якістю справ у суді. На сьогодні сказати, що є  успішний прецедент покарання за перешкоджання журналістській роботі ми не можемо», - сказав він.

Радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров наголосив: незгода з редакційною політикою видання не повинна виливатися в насильство. ОБСЄ фіксує численні порушення прав журналістів, більшість випадків сталася в часи 2013-2014 років.

 «У держави є зобов’язання забезпечувати права журналістів. Це необхідна умова для реалізації  права громадян на свободу вираження», – зазначив експерт.

Також учасники дискусії наголошували, що і самі журналісти можуть убезпечити себе від багатьох неприємних випадків, якщо дотримуватимуться професійної етики.

«Позиція Європейської федерації журналістів – це захист професійної, серйозної, відповідальної журналістики як блага для суспільства. Ми нагадуємо про обов’язок журналістів. Разом з ОБСЄ ми посвятили багато часу обговоренню проблеми фейкових новин, пропаганди. Вважаємо, що журналісти мають лишатися професіоналами в будь-якій ситуації», – прокоментувала віце-президент ЄФЖ Надія Ажгіхіна.

Нагадаємо, за інформацією Генеральної прокуратури України, у 2016 році до суду з обвинувальним актом направлено 30 кримінальних проваджень щодо порушень прав журналістів –та одне – з угодою про примирення.

На фото - під час діскусії

Фото: прес-служба НСЖУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY