Euronews страйкує задля збереження української редакції (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Euronews страйкує задля збереження української редакції (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

15 Грудня 2016
3004

Euronews страйкує задля збереження української редакції (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

3004
На європейському телеканалі Euronews опівночі розпочався 24-годинний страйк, одним з головних закликів якого є збереження української редакції.
Euronews страйкує задля збереження української редакції (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Euronews страйкує задля збереження української редакції (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Про це «Детектору медіа» повідомила журналістка української служби каналу.

Вона наголосила, що саме українську редакцію нове керівництво компанії, попри складний геополітичний контекст і численні протести, прагне закрити.

Водночас інший журналіст Euronews на умовах анонімності заявив: «Ми стоїмо разом з нашими друзями українцями, які були готові ризикувати своїм життям, щоб бути частиною Європи, з нашими іранськими колегами, які хочуть продовжувати бути єдиним джерелом незалежної інформації, а також з арабськими, які теж приречені на звільнення в короткий термін у час, коли їх голос має важливе значення. Бути з ними – наш моральний обов'язок. Обов'язок і гордість».

Журналіст Euronews з 10-річним стажем роботи на Euronews, розповів, чому журналістів не влаштовує запропонований керівництвом редакційний план «Next». «Ми говоримо про людей, які думають, що журналістика – це просто маркетинг і вважали за краще витрачати гроші на дорогі будівлі та модні рекламні кампанії, ніж на ньюзрум. В останні роки більшість продукованого матеріалу складається з нудних й тенденційних програм, спонсорованих автократичними країнами в пошуках хорошої репутації. У ньюзрумі журналісти змушені працювати в шаленому ритмі зі зростаючою кількістю завдань», - повідомив він, уточнивши що йдеться про одночасну роботу над текстами, аудіо, веб- та мобільним контентом тощо. – На цей момент ми зрозуміли, що план NEXT полягає в наступному: звільнення, що розпочинаються з українців, збільшення роботи в кількох напрямках та менше грошей».

Його колега додав, що обурює абсолютне іґнорування керівництвом вотуму недовіри з боку працівників редакції і технічного персоналу. «Воно удає, що йдеться про купку саботажників. Поширюють чутки, що голосувальники за вотум просто хочуть знищити Євроньюз. Водночас вони маніпулюють думкою персоналу, нацьковують людей одні на одних. Ми страйкуємо ще й проти цього», - заявив журналіст.

Страйкарів підтримав осередок Euronews у профспілці FO Trade Union. У прес-релізі профспілка повідомила, що Комітет здоров'я, безпеки та умов роботи виступив проти змін, запропонованих планом «Next». Згідно нього, відбудеться закриття (або часткове закриття) трьох редакцій, кардинальні зміни у виробничій моделі європейського мовника, збільшення обсягу робіт, зміни в контрактах. 

«Ми переконані, що сотні фрілансерів і тимчасових працівників за контрактом також відчують себе ошуканими й побачать зменшення або навіть повну втрату їх доходу від Euronews», – заявили в профспілці.

Нагадаємо,  5 грудня у штаб-квартирі телеканалу Euronews в Ліоні (Франція) відбувся попереджувальний одноденний страйк української, іранської, арабської та представників декількох інших мовних редакцій.

Ініціатором страйку 5 грудня стала українська редакція Euronews, яка складається з 17 працівників. Вона протестувала проти планів керівництва припинити мовлення українською з наступного квітня через брак фінансування. Журналісти заявляють також про нерівноцінний розподіл бюджетних коштів між всіма 13-ма мовними службами Euronews.

9 грудня журналісти Euronews висловили недовіру керівництву та прийняли заяву, де вказано, що цей ЗМІ більше не може розглядатися як незалежне та збалансоване.

У лютому 2015 року єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс після візиту Володимира Путіна придбав контрольний пакет акцій - 53% у Euronews, що згодом викликало ряд питань з приводу майбутньої редакційної позиції та незалежності каналу. Нещодавно з'явилися повідомлення про переговори з американською телекомпанією NBC News, яка планує придбати 15% і 30% акцій Euгonews. Єгипетський мільярдер Савіріс планує залишатися акціонером. 28% фінансування Euronews отримує від ЄС.

Журналісти заявляли, що нове керівництво забороняло їм критикувати Туреччину після невдалого перевороту 15 липня та жорстку політику Росії щодо її сусідів та членів ЄС.

Раніше брюссельське видання EurActiv повідомило про закриття української служби Euronews і звільнення 17 журналістів. При цьому російська служба Euronews, яка фінансується російським державним телебаченням, відмовилася надати робочі місця для журналістів з української служби в порушення французького трудового законодавства.

Нагадаємо, з 2015 року ліцензією на українську версію міжнародного телеканалу Euronews володіє медіагрупа Inter Media Group Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Українська ліцензія оформлена на ТОВ «Видавництво “Чистий прибуток”». Влітку 2016 року стало відомо, що цього року канал Euronews може припинити мовлення українською через рішення Inter Media Group.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3004
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду