Громадські діячі закликали Порошенка зберегти українську редакцію Euronews (ДОКУМЕНТ)

Громадські діячі закликали Порошенка зберегти українську редакцію Euronews (ДОКУМЕНТ)

10 Січня 2017
2249
10 Січня 2017
14:36

Громадські діячі закликали Порошенка зберегти українську редакцію Euronews (ДОКУМЕНТ)

2249
Представники української медіаспільноти, культури, науки та громадського сектору звернулися до Президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради щодо загрози закриття української редакції європейського телеканалу Euronews.
Громадські діячі закликали Порошенка зберегти українську редакцію Euronews (ДОКУМЕНТ)
Громадські діячі закликали Порошенка зберегти українську редакцію Euronews (ДОКУМЕНТ)

Свою петицію вони оприлюднили 10 січня.

«Українська редакція, єдина з 13-ти мовних служб та один з небагатьох голосів нашої країни у Європі, опинилася на межі закриття вже найближчими тижнями, у зв'язку з рішенням керівництва телеканалу припинити мовлення українською через відсутність фінансування і борги з боку НТКУ», - йдеться у петиції.

Автори петиції закликають Президента України якнайшвидше втрутитися в ситуацію та посприяти збереженню української редакції Euronews. Однак документ не пропонує конкретного механізму допомоги редакції.

Звернення, зокрема, підписали журналісти Андрій Куликов, Алла Мазур, Наталія Лигачова, Ірина Соломко, письменники Юрій Винничук, Олександр Ірванець, Андрій Бондар, науковці Валерій Іванов, В’ячеслав Брюховецький та ін.

Подаємо повний текст петиції:

Президенту України П.О. Порошенку,
голові Верховної Ради України А.В. Парубію,
прем'єр-міністру України В.Б. Гройсману

Шановний пане Президенте!

Ми, представники української культурної, наукової, медійної громади, звертаємося до Вас у зв'язку із ситуацією, що склалася навколо української служби європейського телеканалу Euronews, зі штаб-квартирою у французькому Ліоні.

Українська редакція, єдина з 13-ти мовних служб та один з небагатьох голосів нашої країни у Європі, опинилася на межі закриття вже найближчими тижнями, у зв'язку з рішенням керівництва телеканалу припинити мовлення українською через відсутність фінансування і борги з боку НТКУ.

Пане Президенте, ми закликаємо Вас якнайшвидше втрутитися у ситуацію і посприяти збереженню української редакції на Euronews.

Наголошуємо на важливості збереження і підтримки україномовного медіаресурсу в ЄС, що сприяє зміцненню репутації нашої держави як європейської, підвищенню обізнаності європейців щодо України і українців щодо Європи.

Звертаємо Вашу увагу на важливий геополітичний контекст і зростання проросійської пропаганди в Європі за активної підтримки Москви. Підкреслюємо, що ліквідація української мовної служби телеканалу Euronews відбувається, зокрема, одночасно з розширенням фінансованої Москвою російської служби каналу. Втрату українського голосу на Euronews у контексті нинішнього геополітичного протистояння вважаємо неприпустимою і несправедливою.

Наголошуємо, що завдяки українській службі телеканалу європейські глядачі отримували змогу краще дізнаватися не лише про політичне та економічне життя, російську агресію в Україні, але й про культурні, мистецькі події нашої держави, а також про її історію. Пригадаємо про відзняті українськими журналістами Euronews програми і репортажі про події в Україні, а також записані інтерв'ю з видатними постатями країни, що транслювалися 13 мовами Euronews по всьому світу. Зазначимо, що чимало прямих ефірів і сюжетів про події в Україні з використанням відеоматеріалу інформагенцій готувалися для всіх мовних служб Euronews за ініціативи української редакції.

Усі ці можливості, пане Президенте, можуть бути незворотньо втраченими вже найближчим часом. Закликаємо Вас не допустити цього!

«Детектор медіа» звернувся по коментар до керівництва української редакції Euronews.

Як писав «Детектор медіа», 5 грудня у штаб-квартирі телеканалу Euronews в Ліоні (Франція) відбувся попереджувальний одноденний страйк української, іранської, арабської та представників декількох інших мовних редакцій.

Ініціатором страйку 5 грудня стала українська редакція Euronews, яка складається з 17 працівників. Вона протестувала проти планів керівництва припинити мовлення українською з наступного квітня через брак фінансування. Журналісти заявляють також про нерівноцінний розподіл бюджетних коштів між усіма 13-ма мовними службами Euronews.

9 грудня журналісти Euronews висловили недовіру керівництву та прийняли заяву, де вказано, що цей ЗМІ більше не може розглядатися як незалежне та збалансоване. 15 грудня каналі Euronews відбувся 24-годинний страйк, одним з головних закликів якого було збереження української редакції. Страйкарів підтримав осередок Euronews у профспілці FO Trade Union.

Нагадаємо, лютому 2015 року єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс після візиту президента РФ Володимира Путіна придбав контрольний пакет акцій – 53% – Euronews, що згодом викликало низку питань з приводу майбутньої редакційної позиції та незалежності каналу.

Журналісти заявляли, що нове керівництво забороняло їм критикувати Туреччину після невдалого перевороту 15 липня та жорстку політику Росії щодо її сусідів та членів ЄС.

Раніше брюссельське видання EurActiv повідомило про закриття української служби Euronews і звільнення 17 журналістів. При цьому російська служба Euronews, яка фінансується російським державним телебаченням, відмовилася надати робочі місця для журналістів з української служби в порушення французького трудового законодавства.

З 2015 року ліцензією на українську версію міжнародного телеканалу Euronews володіє медіагрупа Inter Media Group Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Влітку 2016 року стало відомо, що цього року канал Euronews може припинити мовлення українською через рішення Inter Media Group.

Тим часом в українських судах триває розгляд справи за позовом акціонерного товариства Euronews SA до Національної телекомпанії України про стягнення з НТКУ заборгованості за ліцензійною угодою від 21 жовтня 2010 року у розмірі понад 10,5 млн євро (НТКУ була власником ліцензії на українську версію Euronews у 2010-2014 роках).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду