Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач

Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач

25 Листопада 2016
1581
25 Листопада 2016
09:32

Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач

1581
У 2016 році лауреатом Премії імені Джеймса Мейса за громадянську позицію в публіцистиці став кінознавець, історик культури Сергій Тримбач.
Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач
Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач

Про це повідомляє «День».

Ім’я лауреата оголосив у редакції газети «День» 24 листопада, в дні пам’яті жертв Голодомору, голова громадської ради конкурсу з присудження Премії імені Джеймса Мейса, надзвичайний і повноважний посол України, письменник Юрій Щербак.

Сергій Тримбач – український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, екс-голова Національної спілки кінематографістів України, лауреат Державної премії України ім. О. Довженка (2008), автор численних публікацій, присвячених історії та сучасності українського кіно, автор «Дня» з 1999 року, сценарист документальної стрічки «Живі» про Голодомор (2008 рік, режисер Сергій Буковський).

За сім років присудження премії Джеймса Мейса вперше відзнаку здобув не професійний журналіст, історик або філософ, а дослідник історії культури. Головний критерій, за який журі обрало саме цю кандидатуру, – готовність завжди проявляти громадянську позицію та відстоювати свої принципи у боротьбі за розвиток національної культури.

«Саме ім’я Джеймса Мейса примушує нас, українців, з благоговінням думати про те, скільки може зробити людина, яка поставила перед собою чітку і глибоко артикульовану самим своїм єством мету. Бо ж ми так часто опускаємо руки, заледве зустрінемось з найменшими труднощами. Мейс здолав інерцію і нехіть інтелектуалів і державних мужів Заходу, які і чути не хотіли (а деякі це роблять досі) ні про який український Голодомор, ні про яку війну сталінського режиму проти України й українців. Він пробив стіну, за ним пішли інші… А ще приклад Мейса говорить про необхідність історії і засвоєння її уроків», – сказав під час вручення премії Сергій Тримбач.

Нагадаємо, Премію імені Джеймса Мейса засновано головним редактором газета «День» Ларисою Івшиною. У попередні роки лауреатами премії стали відомі публіцисти й автори «Дня»: Ігор Лосєв (2009), Ігор Сюндюков(2010), Сергій Грабовський (2011), Олександр Палій (2012), Петро Кралюк та Володимир Бойко (2013), Валентин Торба (2014), Іван Капсамун (2015).

Фото: Руслан Канюка, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1581
Читайте також
18.11.2016 16:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
3 633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду