detector.media
25.11.2016 09:32
Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач
Лауреатом Премії Джеймса Мейса-2016 став Сергій Тримбач
У 2016 році лауреатом Премії імені Джеймса Мейса за громадянську позицію в публіцистиці став кінознавець, історик культури Сергій Тримбач.

Про це повідомляє «День».

Ім’я лауреата оголосив у редакції газети «День» 24 листопада, в дні пам’яті жертв Голодомору, голова громадської ради конкурсу з присудження Премії імені Джеймса Мейса, надзвичайний і повноважний посол України, письменник Юрій Щербак.

Сергій Тримбач – український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, екс-голова Національної спілки кінематографістів України, лауреат Державної премії України ім. О. Довженка (2008), автор численних публікацій, присвячених історії та сучасності українського кіно, автор «Дня» з 1999 року, сценарист документальної стрічки «Живі» про Голодомор (2008 рік, режисер Сергій Буковський).

За сім років присудження премії Джеймса Мейса вперше відзнаку здобув не професійний журналіст, історик або філософ, а дослідник історії культури. Головний критерій, за який журі обрало саме цю кандидатуру, – готовність завжди проявляти громадянську позицію та відстоювати свої принципи у боротьбі за розвиток національної культури.

«Саме ім’я Джеймса Мейса примушує нас, українців, з благоговінням думати про те, скільки може зробити людина, яка поставила перед собою чітку і глибоко артикульовану самим своїм єством мету. Бо ж ми так часто опускаємо руки, заледве зустрінемось з найменшими труднощами. Мейс здолав інерцію і нехіть інтелектуалів і державних мужів Заходу, які і чути не хотіли (а деякі це роблять досі) ні про який український Голодомор, ні про яку війну сталінського режиму проти України й українців. Він пробив стіну, за ним пішли інші… А ще приклад Мейса говорить про необхідність історії і засвоєння її уроків», – сказав під час вручення премії Сергій Тримбач.

Нагадаємо, Премію імені Джеймса Мейса засновано головним редактором газета «День» Ларисою Івшиною. У попередні роки лауреатами премії стали відомі публіцисти й автори «Дня»: Ігор Лосєв (2009), Ігор Сюндюков(2010), Сергій Грабовський (2011), Олександр Палій (2012), Петро Кралюк та Володимир Бойко (2013), Валентин Торба (2014), Іван Капсамун (2015).

Фото: Руслан Канюка, «День»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY