Рейтинг ІМІ українських сайтів новин за рівнем профстандартів очолив «Укрінформ»

20 Жовтня 2016
5341

Рейтинг ІМІ українських сайтів новин за рівнем профстандартів очолив «Укрінформ»

5341
Серед загальноукраїнських інформаційних веб-сайтів найякісніші новини пропонує сайт «Укрінформу» (97% якісних новин із тих, що підлягали моніторингу), друге місце розділили між собою Liga.net та «Українська правда» (по 93% якісних новин). Третю сходинку за рівнем якості зайняв УНІАН (89% якісних новин).
Рейтинг ІМІ українських сайтів новин за рівнем профстандартів очолив «Укрінформ»

Такими є результати дослідження, проведеного у вересні 2016 року ГО «Інститут масової інформації», повідомляє сайт ІМІ.

В рамках дослідження медіаексперти провели точковий аналіз 10 найпопулярніших новинних українських веб-сайтів на предмет дотримання трьох основних професійних стандартів журналістики: балансу думок і точок зору, достовірності та відокремлення фактів від коментарів.

За результатами дослідження ІМІ, найгірше із сайтів, які підлягалі оцінці, дотримується професійних стандартів сайт «Обозреватель» (лише 69% були якісними на цьому сайті) та сайти «Корреспондент»  і «Сегодня» (по 75% новин із вибірки на цих сайтах були якісними).

Найкращий баланс у новинах було продемонстровано «Лігою» та «Укрінформом» — 96% їхніх новин, які підлягали моніторингу, були збалансованими, стверджує ІМІ. Найбільше порушувався стандарт балансу на сайтах «Обозреватель»  та  «112» — третині новин бракувало балансу.

Найкращий рівень роботи з джерелами та дотримання стандарту достовірності продемонстрував «Укрінформ» (100%). Як показало дослідження, цей ресурс чітко вказує джерела інформації, і ці джерела є з високим рівнем достовірності. Натомість, найбільшу кількість недостовірної інформації, або ж інформації з сумнівними, анонімними джерелами, без посилань, експерти ІМІ зафіксували на сайтах «Обозреватель», «Корреспондент» та «Сегодня».

Найвищі результати з дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів отримали сайти «Українська правда», де порушення даного стандарту не зафіксовано взагалі, та сайт LB.ua: лише 4% матеріалів на цих ресурсах містили порушення цього стандарту. Водночас, найгірше відокремлювали факти від коментарів у новинах сайтів «Обозреватель» та «Сегодня» — у 25% та 16% новин відповідно.

В середньому, як показало дослідження ІМІ, найгірше українські видання дотримуються балансу (29% новин у популярних всеукраїнських інтернет-виданнях є незбалансованими), є питання до достовірності джерел (16% новин, що підлягали моніторингу, були недостовірними, на думку експертів ІМІ).

Приблизно 10% на загальноукраїнських новинних веб-сайтах містили оціночні судження, тобто в них було недотримано стандарту відокремлення фактів від коментарів.

«Достовірність інформації, перевірка фактів та якісна робота журналістів є особливо важливою в умовах інформаційної війни, оскільки через фейки та інформвкиди у суспільства може формуватися спотворене бачення подій. Дотримання балансу думок демонструє неупередженість журналістів та ЗМІ, що є фундаментальною засадою журналістики. Наявність оціночних суджень в новинах та проблеми з відокремленням фактів від коментарів можуть свідчити про бажання зманіпулювати громадською думкою, а також є ознакою пропаганди», — заявила керівниця відділу ІМІ з питань моніторингу професійних журналістських стандартів, членкиня Незалежної медійної ради Олена Голуб.

Під час дослідження на семи з десяти проаналізованих інтернет-ЗМІ були зафіксовані матеріали з ознаками замовлення — загалом, джинса склала 8% від загальної кількості новин, які підлягали моніторингу. «Обурює і здивовує така кількість політичної джинси у міжвиборчий період. Буквально протягом одної години на деяких сайтах виходило по 4 джинсових матеріали», — зазначив експерт ІМІ Роман Кабачій.

Найбільше матеріалів з ознаками замовлення (по 4 з вибірки у 25 матеріалів підряд) було зафіксовано експертами ІМІ на сайтах «112», «Сегодня».

На сайті «Ліга» у вибірку потрапили 4 рекламні матеріали, що були марковані словом «Прес-реліз», що вважається неналежним маркуванням, оскільки Закон України «Про рекламу» визначає, що маркуватися реклама має словами «реклама» або «на правах реклами». 

До вибірки потрапили новини десяти всеукраїнських новинних інтернет-видань — «Обозреватель», УНІАН, LB.ua, «Ліга», «Українська правда», «Цензор.нет», «Корреспондент», «Укрінформ», «Сегодня» та «112».  Новини аналізувалися на предмет дотримання трьох професійних журналістських стандартів: балансу думок і точок зору; достовірності джерел інформації; відокремлення фактів від коментарів. Аналізувалися по 25 новин підряд з кожного сайту, за винятком маркованої реклами, що вийшли на вищевказаних сайтаз з 12 години дня 5 вересня 2016 року.

Моніторинг було проведено ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Чеського посольства в Україні.

Нагадаємо, 11 жовтня німецький офіс міжнародної організації «Репортери без кордонів» у партнерстві з Інститутом масової інформації (ІМІ) презентували результати проекту з моніторингу медіавласності (МОМ) в Україні. Результати представлені на інтерактивному сайті ukraine.mom-rsf.org.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду