detector.media
20.10.2016 14:01
Рейтинг ІМІ українських сайтів новин за рівнем профстандартів очолив «Укрінформ»
Серед загальноукраїнських інформаційних веб-сайтів найякісніші новини пропонує сайт «Укрінформу» (97% якісних новин із тих, що підлягали моніторингу), друге місце розділили між собою Liga.net та «Українська правда» (по 93% якісних новин). Третю сходинку за рівнем якості зайняв УНІАН (89% якісних новин).

Такими є результати дослідження, проведеного у вересні 2016 року ГО «Інститут масової інформації», повідомляє сайт ІМІ.

В рамках дослідження медіаексперти провели точковий аналіз 10 найпопулярніших новинних українських веб-сайтів на предмет дотримання трьох основних професійних стандартів журналістики: балансу думок і точок зору, достовірності та відокремлення фактів від коментарів.

За результатами дослідження ІМІ, найгірше із сайтів, які підлягалі оцінці, дотримується професійних стандартів сайт «Обозреватель» (лише 69% були якісними на цьому сайті) та сайти «Корреспондент»  і «Сегодня» (по 75% новин із вибірки на цих сайтах були якісними).

Найкращий баланс у новинах було продемонстровано «Лігою» та «Укрінформом» — 96% їхніх новин, які підлягали моніторингу, були збалансованими, стверджує ІМІ. Найбільше порушувався стандарт балансу на сайтах «Обозреватель»  та  «112» — третині новин бракувало балансу.

Найкращий рівень роботи з джерелами та дотримання стандарту достовірності продемонстрував «Укрінформ» (100%). Як показало дослідження, цей ресурс чітко вказує джерела інформації, і ці джерела є з високим рівнем достовірності. Натомість, найбільшу кількість недостовірної інформації, або ж інформації з сумнівними, анонімними джерелами, без посилань, експерти ІМІ зафіксували на сайтах «Обозреватель», «Корреспондент» та «Сегодня».

Найвищі результати з дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів отримали сайти «Українська правда», де порушення даного стандарту не зафіксовано взагалі, та сайт LB.ua: лише 4% матеріалів на цих ресурсах містили порушення цього стандарту. Водночас, найгірше відокремлювали факти від коментарів у новинах сайтів «Обозреватель» та «Сегодня» — у 25% та 16% новин відповідно.

В середньому, як показало дослідження ІМІ, найгірше українські видання дотримуються балансу (29% новин у популярних всеукраїнських інтернет-виданнях є незбалансованими), є питання до достовірності джерел (16% новин, що підлягали моніторингу, були недостовірними, на думку експертів ІМІ).

Приблизно 10% на загальноукраїнських новинних веб-сайтах містили оціночні судження, тобто в них було недотримано стандарту відокремлення фактів від коментарів.

«Достовірність інформації, перевірка фактів та якісна робота журналістів є особливо важливою в умовах інформаційної війни, оскільки через фейки та інформвкиди у суспільства може формуватися спотворене бачення подій. Дотримання балансу думок демонструє неупередженість журналістів та ЗМІ, що є фундаментальною засадою журналістики. Наявність оціночних суджень в новинах та проблеми з відокремленням фактів від коментарів можуть свідчити про бажання зманіпулювати громадською думкою, а також є ознакою пропаганди», — заявила керівниця відділу ІМІ з питань моніторингу професійних журналістських стандартів, членкиня Незалежної медійної ради Олена Голуб.

Під час дослідження на семи з десяти проаналізованих інтернет-ЗМІ були зафіксовані матеріали з ознаками замовлення — загалом, джинса склала 8% від загальної кількості новин, які підлягали моніторингу. «Обурює і здивовує така кількість політичної джинси у міжвиборчий період. Буквально протягом одної години на деяких сайтах виходило по 4 джинсових матеріали», — зазначив експерт ІМІ Роман Кабачій.

Найбільше матеріалів з ознаками замовлення (по 4 з вибірки у 25 матеріалів підряд) було зафіксовано експертами ІМІ на сайтах «112», «Сегодня».

На сайті «Ліга» у вибірку потрапили 4 рекламні матеріали, що були марковані словом «Прес-реліз», що вважається неналежним маркуванням, оскільки Закон України «Про рекламу» визначає, що маркуватися реклама має словами «реклама» або «на правах реклами». 

До вибірки потрапили новини десяти всеукраїнських новинних інтернет-видань — «Обозреватель», УНІАН, LB.ua, «Ліга», «Українська правда», «Цензор.нет», «Корреспондент», «Укрінформ», «Сегодня» та «112».  Новини аналізувалися на предмет дотримання трьох професійних журналістських стандартів: балансу думок і точок зору; достовірності джерел інформації; відокремлення фактів від коментарів. Аналізувалися по 25 новин підряд з кожного сайту, за винятком маркованої реклами, що вийшли на вищевказаних сайтаз з 12 години дня 5 вересня 2016 року.

Моніторинг було проведено ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Чеського посольства в Україні.

Нагадаємо, 11 жовтня німецький офіс міжнародної організації «Репортери без кордонів» у партнерстві з Інститутом масової інформації (ІМІ) презентували результати проекту з моніторингу медіавласності (МОМ) в Україні. Результати представлені на інтерактивному сайті ukraine.mom-rsf.org.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY