Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та балансу в програмі «Трафік з Кивою» на NewsOne

Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та балансу в програмі «Трафік з Кивою» на NewsOne

17 Жовтня 2016
1831

Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та балансу в програмі «Трафік з Кивою» на NewsOne

1831
Незалежна медійна рада за запитом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення розглянула випуски передачі «Трафік з Кивою» від 28 лютого, 3 квітня та 24 квітня 2016 року на предмет дотримання етичних стандартів діяльності журналіста ведучим передачі, на той момент головою Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, Іллею Кивою.
Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та балансу в програмі «Трафік з Кивою» на NewsOne
Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та балансу в програмі «Трафік з Кивою» на NewsOne

У своєму десятому висновку Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та збалансованості подання інформації в кількох випусках телепрограми «Трафік з Кивою», що транслювалися на телеканалі NewsOne. Випуски стосувалися проблем удосконалення механізмів боротьби з наркозлочинністю в Україні й були підготовлені у формі студійної дискусії ведучого з запрошеними гостями. Також під час кожної передачі проводилися опитування громадян телефоном у прямому ефірі.

Перш за все, Незалежна медійна рада наголосила, що стандарти достовірності та збалансованості подання інформації мають бути застосовними до авторських програм, що передбачають формат дискусії, задля уникнення можливого маніпулювання глядачем. Крім того, у подібних справах слід зважати на дотримання телерадіоорганізаціями норм власних редакційних статутів, які також визначають обсяг розуміння організаціями стандартів, покладених на власних співробітників.

Стандарт достовірності передбачає відсутність незазначення джерел інформації, наведення статистики без джерела для підтвердження викладених суджень. Водночас Ілля Кива та окремі гості під час передач наводили непідтверджені статистичні дані щодо наркозлочинності, а також демонстрували відео з інсценуванням купівлі наркотичних засобів, яке не дає змогу зрозуміти, чи були наркотики куплені насправді. Крім того, НМР наголошує: при здійсненні опитувань у прямому телеефірі глядачів має бути повідомлено, що результати цього опитування не є репрезентативними і що вони відбивають лише думку тих осіб, які взяли в ньому участь.

Щодо стандарту збалансованості, то в передачах подібного формату він передбачає запрошення до студії, зокрема, гостей, що є фахівцями з обговорюваної тематики й можуть висловлювати думку, альтернативну до озвученої ведучим. Тимчасом як у передачах, що були предметом розгляду, гості хоча формально й представляють різні суспільні групи, а проте за змістом підтримують одну й ту ж думку а подекуди й визнають, що не є фахівцями з теми.

Окремо Незалежна медійна рада звернула увагу на неприпустимість показу у прямому ефірі процесу приготування наркотичного засобу.

Із повним текстом рішення можна ознайомитися тут.

Це вже 10-те рішення Незалежної медійної ради. Попередні рішення стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавства, запису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса), порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготині, резонансного «Подвійного життя Президента», серіалу «Не зарікайся», критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.ua, трансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненка, рекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак», а також випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС». Крім того Незалежна медійна рада підготувала свою першу рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Детектор медіа») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1831
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду