Фонд «Відродження» відповів OCCRP на лист на захист програми «Слідство.інфо» про офшори Порошенка

Фонд «Відродження» відповів OCCRP на лист на захист програми «Слідство.інфо» про офшори Порошенка

18 Квітня 2016
3211

Фонд «Відродження» відповів OCCRP на лист на захист програми «Слідство.інфо» про офшори Порошенка

3211
Міжнародний фонд «Відродження» звернувся до Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з роз’ясненням своєї позиції в дискусії довкола випуску програми «Слідство.інфо», присвяченого офшорам Петра Порошенка. Текст листа, адресованого редактору OCCRP Дрю Саллівану та виконавчому директору Полу Раду, є в розпорядженні редакції «Детектора медіа».
Фонд «Відродження» відповів OCCRP на лист на захист програми «Слідство.інфо» про офшори Порошенка
Фонд «Відродження» відповів OCCRP на лист на захист програми «Слідство.інфо» про офшори Порошенка

Автори листа пояснюють, що у своїй заяві щодо «Слідства.інфо» акцентували на важливості критичного мислення для побудови відкритого демократичного суспільства. На думку фонду «Відродження», дефіцит можливості критично мислити в перехідній демократії, у тому числі в Україні, зміцнює популістів.

«Це також стосується й медіа як «четвертої влади». Дефіцит критичного мислення, разом з популізмом, призводить до домінування чорно-білих” суджень, чуток та упереджень у публічній площині. Це підсилює наявну недовіру людей до інформаційного продукту та загалом у медіа, це також не навчає розрізняти маніпулятивну пропаганду і правдиві матеріали. Останнє особливо важливо в умовах пропагандистської війни, яку ведуть путінські медіа в українському інформаційному просторі», - йдеться в листі.

У фонді наголосили, що дискусія довкола сюжету «Слідства.інфо» стосувалася не фактажу, а їх інтерпретації. «Надмірне використання емоційної інтерпретації зменшило вплив фактів на публіку. Це також забезпечило прихильників старої України” аргументами проти фактичної суті розслідування», - зауважили у фонді.

«Детектор медіа» наводить повний текст листа англійською мовою:

Нагадаємо, 3 квітня на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

5 квітня Редакційна рада «Громадського телебачення» розглянула це дослідження на предмет дотримання редакційних стандартів. На думку редакційної ради, сюжетна лінія подій в Іловайську (на якій акцентується в розслідуванні про офшорні компанії Петра Порошенка) важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори президента, зміщує сприйняття у площину емоцій.

Згодом виконавча директорка «Громадського телебачення» Катерина Горчинська назвала розслідування «Слідства.інфо» щодо президентських офшорів чесною помилкою.

11 квітня міжнародний фонд «Відродження» висловив розчарування з приводу реакції журналістів «Слідства.Інфо» на аргументовану критику їхнього розслідування щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка. На думку фонду «Відродження», журналістська хвороба «права на абсолютну істину» підриває суть свободи слова, заміщуючи її простором компромату і маніпуляцій. «Немовби чесна позиція верховного судді, зайнята розслідувачами прихованої корупції, здатна перетворитися на свою протилежність, провокуючи розвиток масової недовіри до інформаційної місії ЗМІ», - застерігають представники фонду.

13 квітня Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) направив листа до міжнародного фонду «Відродження» та Незалежної медійної ради, в якому рекомендував скасувати ще не прийняте на той момент рішення останньої щодо присвяченого офшорам Петра Порошенка випуску програми «Слідство.інфо».

У відповідь Незалежна медійна рада 15 квітня звернулася до OCCRP з роз’ясненнями своїх функцій та повноважень щодо здійснення експертної оцінки присвяченого офшорам Петра Порошенка випуску програми «Слідство.інфо».

18 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала наявність у передачі «Подвійне життя Президента» проекту «Слідство.Інфо» невідповідності стандартам відокремлення фактів, суджень чи припущень, поваги права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, а також стандарту доступності інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3211
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду