Під час допитів в «ЛНР» Марії Варфоломеєвій приставляли пістолет до голови і погрожували катуванням - ЗМІ

Під час допитів в «ЛНР» Марії Варфоломеєвій приставляли пістолет до голови і погрожували катуванням - ЗМІ

7 Березня 2016
1746

Під час допитів в «ЛНР» Марії Варфоломеєвій приставляли пістолет до голови і погрожували катуванням - ЗМІ

1746
Журналістка Марія Варфоломеєва розповіла про обставини затримання терористами «ЛНР» і умови життя в полоні, який тривав майже 14 місяців.
Під час допитів в «ЛНР» Марії Варфоломеєвій приставляли пістолет до голови і погрожували катуванням - ЗМІ
Під час допитів в «ЛНР» Марії Варфоломеєвій приставляли пістолет до голови і погрожували катуванням - ЗМІ

Про це йдеться в її інтерв’ю інтернет-виданню lb.ua, яке відбулося в столичному реабілітаційному центрі «Феофанія», де перебуває наразі журналістка.

Видання повідомляє, що стан Марії Варфоломеєвої, яку звільнили з полону 3 березня, важко діагностувати, адаптація – ще попереду. В розмові з журналістами вона розповіла, що застуджена і не може змусити себе їсти.

Марія Варфоломеєва родом із Луганська, але з 20 років жила та працювала в Києві. У січні 2015 року поїхала в Луганськ доглядати за 77-річною бабусею і вже за кілька днів була затримана бойовиками «ЛНР» за звинуваченням у «коригуванні вогню». За її словами, це трапилось через те, що її колега з Києва Юрій Асєєв попросив сфотографувати кілька будинків в приватному секторі міста. Як дізналася журналістка пізніше, один з будинків був штабом «ЛНР». Наразі «Детектор медіа» звернувся по коментар до Юрія Асєєва.

Спочатку Марію Варфоломеєву тримали в так званому «МВС ЛНР». Потім її перевели в так зване «Міністерство держбезпеки», яке надалі «вело» її справу. Півтора місяці журналістка провела в ізоляторі тимчасового тримання, потім в СІЗО, потім в підвалі «МДБ», а коли стало відомо, що її обмінюватимуть – перевели в комендатуру. Вона зазначила, що пробувала в полоні найдовше за інших в’язнів.

Журналістка розповіла, що під час допитів її погрожували вбити, приставляли пістолет до голови.

«Спочатку були важкі допити, моральний пресинг. Пістолет до голови, до коліна, величезні мужики кричали, що покалічать ... Не стріляли. Але загрози з пістолетом були дуже реалістичні. Кричали, що руку зламають, показували включений шокер, мовляв, катувати будемо. Говорили: “Була б ти здорова, тебе б не шкода було бити, а так тендітна дівчина, шкода”», - розповіла Марія Варфоломеєва.

Інші полонені, за її словами, поверталися з поламаними ребрами, гематомам. «На вуха вішали динамо-машину, клеми. Це називається у них «дзвонити Обамі», струмом катують», - стверджує журналістка.

У Марії Варфоломеєвої вимагали «явки та паролі», адже вона мала відкриті сторінки в соцмережах, де були фото з символікою «Правого сектора». Крім того представники «ЛНР» провели в неї вдома обшук. «Забрали всю мою техніку, комп'ютер. Влаштували обшук, забрали все, аж до намету, про гроші я вже не кажу. Все, що могли, доблесні “міліціонери ЛНР” собі привласнили», - каже журналістка.

За її словами, після того, як допити припинилася, «ЛНРівці» заявляли, що в неї «курортні умови», адже не б’ють: «На їх думку, я була з усіма умовами, в теплій камері, провітрювання ...».

Водночас журналістка розповіла, що помитися можна було тільки якщо «начальник полку» дозволить, для в’язнів створювалася імітація медичної допомоги, а за всі місяці полону на дворі вона провела близько 24 годин.

Спочатку утримувачі говорили їй, що розуміють, що вона не винна і скоро відпустять. «А потім вирішили, який персонаж, можна її по телевізору показувати, як досягнення! Такого злочинця спіймали, довго вели, спецоперація ...», - зазначила Марія Варфоломеєва й додала, що декілька разів її обмін зривався.

Співкамерниками журналістки були затримані за розбій та шахрайство – переважно з Луганської області, в тому числі жінка з п’ятьма судимостями. Інші в’язні мали при собі телефони, виходили в інтернет.

«Їм забороняли зі мною ділитися, вони могли тільки розповідати мені, що про мене пишуть. Конвой сказав, якщо дізнаємося, що вона дзвонила, ні у кого телефонів не буде. Я була “найнебезпечнішим злочинцем”. Жорстко контролювали. Але мені так приємно було, коли вони розповіли, що під АП зібралися люди в мою підтримку. А журналісти з “Лайфньюз” переконували, мовляв, зберуться і забудуть про тебе, нікому ти не потрібна. Але періодично новини про мене були, це дуже підтримувало», - розповіла пані Варфоломеєва.

Журналістка зазначила, що поки їх важко адаптуватися до нормального життя і вона не будує планів. Марія також подякувала своїй країні за визволення та людям, які її підтримували.

Нагадаємо, бойовики «ЛНР» затримали Марію Варфоломєєву 9 січня 2015 року. Згодом вони висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожувало 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих. Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

3 березня Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну Ольгу Литовченко й засудженого в Україні за тероризм громадянина РФ Івана Горбунова, якого Президент України Петро Порошенко помилував, аби здійснити обмін журналістки.

Як писав «Детектор медіа», голова Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) Юрій Луканов повідомив, що профспілка виділить матеріальну допомогу Марії Варфоломеєвій, і закликав колег надати їй всіляку можливу підтримку.

Телеканал «1+1» запропонував Марії Варфоломеєвій, що більше року знаходилась в полоні бойовиків, почати працювати в Телевізійній службі новин (ТСН).

На фото - Марія Варфоломеєва у лікарні у Києві.

Фото: lb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1746
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду