Суд за апеляцією Пукача знову перенесли – він може вийти з тюрми

Суд за апеляцією Пукача знову перенесли – він може вийти з тюрми

17 Вересня 2015
2210
17 Вересня 2015
14:22

Суд за апеляцією Пукача знову перенесли – він може вийти з тюрми

2210
Суд за апеляцією Пукача знову перенесли – він може вийти з тюрми
Суд за апеляцією Пукача знову перенесли – він може вийти з тюрми

Апеляційний суд Києва тимчасово задовольнив клопотання сторони захисту екс-генерала МВС Олексія Пукача, надавши для ознайомлення з матеріалами справи новому адвокату засудженого  Максиму Гераську один місяць. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

«Тимчасово задовольнити клопотання, надавши стороні захисту на ознайомлення з матеріалами справи 1 місяць. Наступне засідання відбудеться 21 жовтня об 11 годині», - сказав головуючий суддя Степан Гладій.

 

Нагадаємо, 14 серпня Апеляційний суд Києва вирішив призначити Олексію Пукачу іншого захисника на період хвороби його адвоката Григорія Демиденка. Як зазначалося в ході судового засідання, адвокат Демиденко неодноразово не з'являвся на засідання суду з розгляду апеляції на вирок свого підзахисного. Адвокат Олексія Пукача надавав суду довідки з медустанов про проходження лікування, проте, як було зазначено в суді, частина цих довідок була сфальсифікована.

 

16-го вересня під час прес-конференції, організованої в рамках акцій з вшанування пам'яті загиблих журналістів, представниця Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко розповіла, на якому етапі перебуває справа про вбивство Георгія Гонгадзе. Вона нагадала, що 29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе восени 2000 року. Водночас, як пояснила Валентина Теличенко, Олексій Пукач уже шість років перебуває під вартою, але вирок досі не набрав законної сили - через постійне затягування апеляційного розгляду справи.

 

«Затягування зокрема, пов'язане і з клопотаннями представників потерпілого журналістаОлексія Подольського, ці клопотання насправді є дуже далекими до справи, але затягують час, - каже Теличенко. -  Така діяльність знайшла відгук у Пукача, оскільки 16-го вересня 2015 року минає 15 років від убивства, а вирок все ще не набрав законної сили, тому у Пукача є право просити про звільнення його від кримінальної відповідальності.  І я кажу це не просто так, адже є рішення Верховного Суду в іншій справі, де суд пояснив, що той проміжок часу, коли особа перебувала у розшуку, слід врахувати до терміну позовної  давності, тобто що термін не переривався. Очевидно, він  розраховує або повністю уникнути кримінальної відповідальності, або принаймні довше затриматись у Києві, у комфортному ізоляторі, яке контролюється СБУ, а не відбувати покарання».

 

Крім того, як каже пані Теличенко, перебування більше шести років під вартою без вироку є порушенням європейських стандартів, і очевидно це відомо захисту Олексія Пукача. Якщо Апеляційний суд вирішить відправити справу на повторний розгляд  або призначить додаткове розслідування, то одночасно суд повинен звільнити Олексія Пукача з-під варти на цей проміжок часу. 

 

«Отже, підхід  Пукача - тягнути апеляційний розгляд , бо тоді в нього більше шансів вийти із-за грат.  Цим обумовлене таке затягування в апеляційному суді. Для мене особисто важливо мати достатньо витримки і дочекатись моменту, коли суд розгляне апеляцію:  я не маю сумнівів у відсутності підстав скасовувати або змінювати вирок», - заявила Валентина Теличенко. 

 

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2210
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ивушка
3152 дн. тому
Кучма должно сидеть в тюрьме,- пожизненно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду