З часом встановити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе буде все складніше - адвокат

З часом встановити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе буде все складніше - адвокат

15 Вересня 2015
1967
15 Вересня 2015
14:12

З часом встановити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе буде все складніше - адвокат

1967
З часом встановити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе буде все складніше - адвокат
З часом встановити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе буде все складніше - адвокат

Якщо протягом цієї осені у справі про вбивство відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе не буде поставлено крапку і названо імена справжніх замовників злочину, зробити це пізніше буде просто неможливо з ряду причин. Таку думку на прес-конференції висловила юрист, адвокат вдови загиблого журналіста Валентина Теличенко, повідомляє «Укрінформ».

 

«Це вже останній період, коли ми можемо реалістично сподіватися на те, що розслідування дасть результати. Чим далі ми від 2000 року, тим складніше щось знайти. Хоча я не виключаю, що за кілька років то тут, то там будуть з'являтися якісь спогади», - сказала Валентина Теличенко.

 

За її словами, не варто сподіватися, що розслідувати кримінальний злочин звичайним слідчим способом та зібрати необхідну кількість доказів через 15 років буде просто. «Я вже не говорю про матеріальні носії інформації, матеріальні докази. Термін зберігання документів закінчився у багатьох, стерті відеозаписи там, де вони робилися на обов'язкових камерах спостереження, змінилася техніка, деякі матеріали не можна взяти, бо їх вже викинули через те, що вже їх немає на чому переглядати, щось десь розмагнітилося», - підкреслила юрист.

 

«Зараз, маю на увазі, цієї осені, наприклад. Я не говорю про рік-два або десять. П'ятнадцять років уже минуло, ще пару років, і взагалі довести буде неможливо», - додала пані Теличенко.

 

На переконання адвоката, нині слідчі мають зосередити усі свої зусилля для того, аби напрацювати сильну доказову базу щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе: «Якщо можна встановити замовників, то треба сказати суспільству, які є докази з цього приводу. Якщо не можна - варто сказати, чому не можна».

 

Валентина Теличенко високо оцінила той факт, що нині до складу слідчого управління Генеральної прокуратури повернулися група слідчих, які ще у 2005 році змогли напрацювати досить сильні докази по цій справі. «Оскільки колись ця група слідчих продемонструвала суттєвий прогрес і зібрала максимально напрацювання, я сподіваюся, що результатом їхньої роботи стане можливість дати остаточні відповіді на те, хто ж був замовником убивства Гонгадзе», - додала вона.

 

Що ж стосується доказів вини екс-генерала Олексія Пукача, пані Теличенко сказала: «Щодо того, чи можна назвати його убивцею - всі обставини суд дослідив правильно, немає жодних сумнівів у тому, що було саме так, як у вироку написано. Більше того, суд призначив покарання максимально - довічне позбавлення волі теж, на мою думку, абсолютно правильно».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16-го вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіаорганізації закликають громадян України провести акції солідарності та вшанувати пам'ять всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.

 

Нагадаємо, 5 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова (нещодавно помер за гратами) і Олександра Поповича, та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія  Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе восени 2000 року.

 

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми

 

17 лютого Генеральний прокурор України Віктор Шокін відновив досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які займали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки. Генпрокурор також створив слідчу групу і групу прокурорів з цієї справи.

 

Представник Мирослави Гонгадзе адвокат Валентина Теличенко відкликала апеляційну скаргу на вирок колишньому керівнику Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу.Наразі на розгляді в Апеляційному суді залишилися скарги потерпілого Олексія Подольського та адвоката Олексія Пукача Григорія Демиденка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду