МФЖ підтримує журналістів ТВі, які протестують проти невиплати зарплати

МФЖ підтримує журналістів ТВі, які протестують проти невиплати зарплати

23 Квітня 2015
2002

МФЖ підтримує журналістів ТВі, які протестують проти невиплати зарплати

2002
МФЖ підтримує журналістів ТВі, які протестують проти невиплати зарплати
МФЖ підтримує журналістів ТВі, які протестують проти невиплати зарплати

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) і її регіональна група - Європейська федерація журналістів (EFJ) одностайно підтримали журналістів, які провели акцію протесту у Києві на початку квітня після того як телекомпанія ТВi не виплатила зарплату 250 співробітникам телеканалу. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіапроспілки України (НМПУ) з посиланням на заяву МФЖ.

 

Незалежна медіапрофспілка журналістів України - філія Міжнародної федерації журналістів, провела акцію протесту 2 квітня на підтримку журналістів, на якій телевізійники вимагали виплатити зарплатню від власника телеканалу.

 

За словами співробітників, телеканал ТВi призупинив мовлення 23 березня і нещодавно змінив власника - ним став Давид Жванія. Керівництво каналу взагалі припинило виплату заробітної плати журналістам.

 

Власність телеканалу вважається сумнівною з моменту насильного захоплення телеканалу невідомим інвестором ще два роки тому, зазначає НМПУ. Відсутність ясності щодо того, хто насправді контролює телекомпанію і, отже, в кінцевому рахунку, відповідає за працевлаштування та редакторські рішення було питанням глибоких спекуляцій тоді, коли справа доходила до жорстокого поводження зі працівниками.

 

«Існує проблема відсутності інформації про медіавласників в Україні. Це типова ситуація в країні. Співробітники телеканалу стали заручниками цього конфлікту», - заявив голова НМПУ Юрій Луканов.

 

Президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела, спираючись на факти, які надала НМПУ, підтримує та засуджує цю «обурливу ситуацію». «Міжнародна федерація журналістів закликає до повної прозорості і врегулювання власності засобів масової інформації в Україні та нагадує власникам ТВі, що невиплата зарплатні або її неповна компенсація після звільнення працівників є незаконною. Тому ми закликаємо їх поважати права наших колег, і негайно піти їм на поступки», - сказав президент МФЖ.

 

Пан Бумела також додав, що МФЖ підтримує «дії, вжиті НМПУ, які є підтвердженням того, що тільки за допомогою створення сильних профспілок можна боротися проти тиранії недобросовісних власників».

 

Президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер Б'єрегард зазначив: «Погіршення умов роботи журналістів телеканалу ТВi поставило незалежну і критичну журналістику в небезпечне становище. Ми закликаємо керівництво ТВi вступити в діалог з журналістами і НМПУ щодо врегулювання суперечки і забезпечити якість і незалежність журналістики, щоб вона більше не була під загрозою».

 

Нагадаємо, з 23 березня телеканал ТВі припинив мовлення. Директор каналу ТВі Ольга Манько повідомила «Детектор медіа». «У зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні, а також з тим, що канал є дотаційним, його діяльність призупинено до кращих часів». При цьому канал заборгував працівникам зарплату за три місяці.

 

20 березня працівники ТВі блокували канал з вимогою виплатити борги по зарплаті. Детальніше про проблеми на ТВі читайте в інтерв'ю представників колективу.

 

30 березня на зустрічі з представниками Незалежної медіа-профспілки України директор ТОВ «Інфо24», на яке оформлена ліцензія на супутникове мовлення каналу ТВі, Максим Урбанський заявив, що борги по зарплаті будуть виплачені співробітникам телеканалу «після відновлення платоспроможності підприємства», але конкретних термінів не назвав.

 

Максим Урбанський в офіційному зверненні, яке надійшло на адресу «Детектор медіа», повідомив, що канал ТВі протягом найближчих днів відновить мовлення, але без інформаційних програм. Він також підкреслив, що керівництво не відмовляється від заборгованості перед працівниками і докладає зусиль для її погашення.

 

Під час наступної зустрічі з представниками НМПУ Максим Урбанський пообіцяв підписати колективну угоду з працівниками, але не уточнив коли.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Комітет свободи слова розглянув питання щодо порушення трудових прав працівників телеканалу ТВі, яким вже майже три місяці не виплачують заробітну плату, а канал наразі припинив мовлення. Найголовнішою проблемою, а словами голови Комітету Вікторії Сюмар є непрозорість власності медіа, зокрема досі невідомо, кому саме належить телеканал ТВі.

 

НМПУ звернулася із заявою до правоохоронних органів, але вони не реагують на порушення прав журналістів, тому Комітет вирішив звернулися до МВС та столичної прокуратури за роз'ясненням.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму сайті оприлюднив Рекомендації щодо дотримання законодавства України при укладанні та розірванні договорів між працівником засобу масової інформації (журналістами) та засобами масової інформації. Рекомендації підготовлені Комітетом спільно з Незалежною медіа профспілкою відповідно до трудового законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду