Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити

Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити

10 Квітня 2015
3064

Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити

3064
Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити
Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення разом з Державним агентством з питань кіно почнуть карати телеканали за показ заборонених російських фільмів і серіалів із 4 червня, коли набуде чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Про це на брифінгу 9 квітня повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

«4 червня ми починаємо складати акти правопорушень і направляти їх до Держкіно, яке й буде вживати заходи - накладати штрафи», - повідомив пан Артеменко. Згідно з нормами закону, штрафи накладатимуться в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок, вчинений вперше, та у розмірі п'ятдесяти мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок.

 

Як уточнили в прес-службі Нацради, юридичному управлінню Нацради доручено за два місяці розробити та опрацювати процедуру, відповідно до  якої складатимуться акти правопорушень та передаватимуться в Держкіно.

 

А поки закон не набув чинності, Нацрада проводитиме моніторинг телеканалів. «Із сьогоднішнього дня ми будемо моніторити телеканали та повідомляти їх, що в них є порушення, але штрафу вони поки не підлягають. Це стимулюючий захід, адже ми в такий спосіб нагадуємо, що з 4 червня будуть жорсткіші норми і будуть штрафи. Ми сподіваємося, що телеканали не чекатимуть до останнього, до 4 червня, і будуть уже зараз змінювати сітки мовлення і програмне наповнення», - додав пан Артеменко.

 

Нагадаємо, 2 квітня Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою 5 лютого закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє показ в Україні частини російських фільмів та серіалів. 4 квітня закон було опубліковано. Він почне діяти через два місяці з дня опублікування.

 

У законі, зокрема, міститься така норма: «...заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року».

 

Генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що під дію закону не підпадатимуть ті фільми, у титрах яких буде вказана українська компанія.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3064
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Zorkij
3294 дн. тому
Тепер москалі братимуть у кожен свій фільм третім помічником другого освітлювача кого-небудь із українським паспортом, щоб у титрах вказувати українську компанію. Ткаченко добре придумав. Наші ж телевізійники життя свого не уявляють без москальні. Зняли «патріотичний» фільм «Останній МОСКАЛЬ»! А щоб зовсім не згадувати про окупантів і багатовікових гнобителів - на це вони просто не здатні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду